Умеров: Треба чинити тиск, щоб Росія сама відмовилася від Криму як від тяжкої ноші

Умеров: Треба чинити тиск, щоб Росія сама відмовилася від Криму як від тяжкої ноші

Укрінформ
В окупованому Криму вважаються зниклими безвісти 19 осіб, більшість із яких – активісти.

Про це в коментарі телеканалу "112 Україна" повідомив голова ЦВК Курултаю кримськотатарського народу Заїр Смедляєв.

"Зникли (разом із кримськими татарами) 19 осіб. Не виключаю, що може бути і більше. Здебільшого це активісти", – заявив він.

За його словами, прав людини в окупованому Криму геть не дотримуються.

"Загалом ситуація з правами людини в Криму абсолютно ніяка. Тобто жодні права не дотримуються: допити, обшуки, арешти, викрадення, вбивства стали нормою. Немає ані свободи висловлення своєї точки зору, ані свободи віросповідання, ані свободи ідеології, ані тих свобод, які записані в Конституції. Навіть право на одиночний пікет теж порушується. І найбільш злісними порушниками всіх цих прав і свобод є саме ті органи, які повинні за це відповідати. Вони виконують замовлення влади зі створення в Криму атмосфери страху і безправ'я", – сказав він.

Читайте також: МЗС назвало основні інструменти деокупації Криму

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров запевняє, що санкції проти РФ потрібно посилювати.

"Ми вважаємо, що санкції треба ще розширювати, посилювати, чинити політичний, дипломатичний тиск настільки, щоб Росія сама відмовилася від Криму як від тяжкої ноші", – заявив він у коментарі телеканалу.

Як повідомлялося, Міністерство закордонних справ готує меморандум, що містить інформацію про порушення прав кримських татар і українців в окупованому Криму, а також питання, пов'язані з фінансуванням тероризму на сході. Україна планує подати його до Міжнародного суду ООН 12 червня.

В Україні 26 лютого відзначають День опору Криму російській окупації: чотири роки тому - 26 лютого 2014 року - у Сімферополі відбувся багатотисячний мітинг кримських татар та проукраїнських активістів на підтримку територіальної цілісності України. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-