Лутковська пояснила, чому не може допомогти ув'язненим у Криму українцям

Лутковська пояснила, чому не може допомогти ув'язненим у Криму українцям

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська визнає, що не має можливості ефективно захищати права українців у Криму, оскільки не має реальних важелів впливу на ситуацію на півострові.

Про це вона сказала на прес-конференції у понеділок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Це величезна проблема для нас, тому що адекватно захистити громадян України, які незаконно знаходяться під вартою на території півострова, ми, на жаль, не можемо. Тільки опосередковано, через інформування міжнародних організацій, з проханням до них максимально включитися в захист цих людей і через реагування омбудсмена Російської Федерації”, - сказала Лутковська.

Вона нагадала, що востаннє побувала у Криму в грудні 2016 року разом із російською колегою Тетяною Москальковою. “На жаль, більше такої можливості не було, але дуже сподіваюся, що вона таки з'явиться”, - додала Уповноважений з прав людини.

Читайте також: Лутковська хоче відвідати прикордонників у російському “Лефортово”

За словами Лутковської, у випадку, коли українців затримують на материковій частині Росії, є шанси на захист їхніх прав шляхом звернення до Уповноваженого з прав людини в РФ. “У мене немає жодних проблем із тим, що просити пані Москалькову про те, щоб вона мені надала інформацію стосовно умов утримання людини, стосовно медичного забезпечення, стосовно можливості зустрічі із консулом. Я не можу поставити питання стосовно зустрічі із консулом на території окупованого Криму, бо це територія України і зрозуміло, що консулів там просто не може бути за визначенням”, - сказала Лутковська.

За її словами, нині  є лише два механізми щодо спроби допомогти українцям, яких незаконно ув’язнили на території Криму, - йдеться про звернення до омбудсмена Росії з прав людини  та про звернення до міжнародної спільноти задля того, щоб розповісти їм про той жах, який відбувається на півострові. 

“На сьогодні це сіра зона для міжнародних організацій. Жодна міжнародна організація не має там свого представництва, ніхто не може приїхати і провести моніторинг з тих, кому б довіряли усі ми", - підкреслила Лутковська.

Вона запевнила, що готова відвідати Крим, як тільки з'явиться така можливість.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-