Лутковська хоче відвідати прикордонників у російському “Лефортово”

Лутковська хоче відвідати прикордонників у російському “Лефортово”

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська просить російського омбудсмена Тетяну Москалькову дозволити їй відвідати в Москві заарештованих українських прикордонників Ігоря Дзюбака і Богдана Марцоня, які перебувають у СІЗО "Лефортово".

Як повідомила у понеділок прес-служба українського омбудсмена, Лутковська зустрілася із близькими родичами затриманих прикордонників.

Як зазначається у повідомленні, під час бесіди родичі прикордонників розповіли, зокрема, про те, що слідчий, у провадженні якого перебуває справа українських прикордонників, відмовляє їм у наданні дозволу на зустріч із ними. Зустріч консульської посадової особи України із затриманими українцями відбулася за присутності співробітника слідчого ізолятора "Лефортово", який, за їхніми словами, забороняв їм спілкуватися рідною мовою і постійно переривав бесіду.

Крім того, мати Дзюбака повідомила про погіршення стану здоров’я її сина, у зв’язку з чим він потребує додаткового медичного обстеження і лікування.

Тому Лутковська у своєму листі до Москалькової просить її перевірити цю інформацію, і в разі її підтвердження вжити необхідних заходів.

Читайте також: Звільнення заручників: у Лутковської побачили "певні остороги" в заяві Медведчука

"З огляду на викладене, прошу Вас перевірити зазначену інформацію, і, в разі її підтвердження, вжити необхідних заходів в межах Вашої компетенції для дотримання прав громадян України Ігоря Дзюбака і Богдана Марцоня, зокрема на надання зустрічі з близькими родичами, а також на спілкування з консулом рідною мовою. Також прошу Вас сприяти у проведенні кваліфікованого медичного обстеження стану здоров’я Ігоря Дзюбака і надання йому необхідної медичної допомоги", – зазначила Лутковська у своєму листі до омбудсмана РФ.

Лутковська також вкотре запропонувала російській колезі продовжити практику спільних моніторингових візитів.

"Пропоную Вам спільно здійснити моніторинговий візит до Херсонського слідчого ізолятора з метою моніторингу дотримання прав громадян РФ, військовослужбовців прикордонної служби ФСБ Росії Аскара Кулуба і Володимира Кузнєцова. У свою чергу, просила б Вас сприяти в організації моєї зустрічі з затриманими громадянами України Ігорем Дзюбаком і Богданом Марцонем в слідчому ізоляторі "Лефортово", – йдеться у листі Лутковської.

Як повідомляв Укрінформ, Держприкордонслужба України заявила про зникнення 3 жовтня 2017 року двох військовослужбовців під час моніторингу кордону в Сумській області. Водночас у російських ЗМІ оприлюднили інформацію про затримання представниками прикордонного управління ФСБ РФ двох порушників, які назвалися прикордонниками Сумського загону.

12 жовтня стало відомо, що ФСБ РФ звинуватила українських прикордонників у нібито незаконному перетині кордону.

Наприкінці жовтня двох українських прикордонників доставили в Москву, в СІЗО "Лефортово". У Державній прикордонній службі України заявили, що їх могли захопити силою.

30 листопада Лефортовський районний суд у Москві продовжив арешт українським прикордонникам Марцоню і Дзюбаку на два місяці - до 5 лютого 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-