Звільнення заручників: у Лутковської побачили

Звільнення заручників: у Лутковської побачили "певні остороги" в заяві Медведчука

Укрінформ
Представник уповноваженого ВР з прав людини Михайло Чаплига прокоментував перспективи наступного етапу звільнення заручників.

Як заявив він в ефірі "5 каналу", вже відпрацьовані певні механізми.

"Вже зроблено дуже багато політичних заяв, як на рівні "нормандської четвірки", так і на рівні президентів. І ми почули відповідні заяви від пана Медведчука, який також озвучував певні формули", - каже він.

Тут, за словами Чаплиги, є дві позиції: "Обмін може бути здійснений простіше, тому що вже є відпрацьовані механізми і верифікації, і впевненість у тому, що люди не хочуть, наприклад, бути переміщеними на непідконтрольну територію, і як це робити на лінії зіткнення. Є вже відпрацьовані механізми так званої "юридичної чистки".

"Тепер мова лише, скажімо так, про політичне рішення щодо того, коли і за якою формулою це робити. І в разі прийняття такого рішення далі буде все швидше, ніж минулого разу", – вважає представник омбудсмена.

Він зауважив: "Проте, з іншого боку, пан Медведчук в одному з інтерв'ю напередодні сказав, що очікує, що політичні переговори будуть досить складними, і це вселяє певні остороги".

Читайте також: Звільнення заручників із ОРДЛО: Україна анонсувала обмін новими списками

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська раніше заявляла, що українська сторона планує 18 січня обмінятися актуальною інформацією та актуальними списками заручників із "Л/ДНР", після чого почнуться переговори щодо наступного етапу.

Як повідомлялося, 27 грудня на Донбасі відбулося масштабне звільнення заручників - з окупованої території повернулися 73 українці. У числі українців, звільнених із полону російських бойовиків на Донбасі, - "кіборги" та інші українські бійці, громадські активісти та волонтери, а також учений-історик Ігор Козловський.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-