"Кримська солідарність" в облозі ОМОНу: усіх фотографують, вимагають документи

Відео
Укрінформ
Співробітники російського ОМОНу вимагають документи у людей, які зібралися на засідання "Кримської солідарності" у звичайній їдальні в місті Судак.

Про це повідомив глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров на своїй сторінці у Facebook

"Російські окупанти, які увірвалися на засідання громадського руху "Кримська солідарність", що відбувається у місті Судак, тепер вимагають надання особистих документів усіма учасниками засідання, яких близько 200 осіб: рідні політв‘язнів, адвокати, члени регіональних і місцевих меджлісів, активісти кримськотатарського національного руху...", - написав Чубаров.

Про ситуацію на зборах "Кримської солідарності" в Криму повідомляють також адвокати та активісти, присутні там, вони викладають у соцмережах численні стрім-відео з місця подій.

Читайте також: В окупованому Криму автозаки під’їхали під будівлю, де зібралася “Кримська солідарність”

За словами одного зі стрімерів, очевидця і учасника подій, відео якого розмістив на своїй сторінці Заїр Смедляєв, наприкінці зустрічі силовики в масках зайшли до їдальні, де проходить зустріч, і через правозахисників сказали, що або всі присутні показують свої документи, що засвідчують особу, або всіх заштовхають до автозаків. На запитання правозахисників, що буде з людьми, у яких немає документів, вони сказали - просто запишемо їхні дані, прізвища тощо.

Є також свідчення про те, що людей, які читають намаз (молитва у мусульман), знімали на камеру, а деяких навіть не пускали читати намаз.

З місця зборів членів "Кримської солідарності" і присутніх там кримчан не випускають без встановлення особи і фотографування, також силовики намагаються взяти пояснення (більшість відмовляються з посиланням на ст. 51). Хто вийшов, того вже не запускають. Будівля оточена ОМОНом.

Кримські активісти закликають не залишати без відповідної реакції це кричуще порушення прав людини.

Так, координатор Кримської контактної групи з прав людини Абдурешит Джеппаров закликав українську владу в особі Президента Петра Порошенка, Верховної Ради та інших держорганів відреагувати на ситуацію в Судаку, а також реагувати на всі випадки переслідування та обмеження свободи зібрань з боку нинішньої влади півострова, повідомляє Крим.Реалії

За його словами, силовики вперше з'являються на засідання громадської ініціативи «Кримська солідарність».

Фото: krymr.org (RFE/RL)

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-