Утримання в СІЗО застосовують як тиск на кримських татар - адвокат

Утримання в СІЗО застосовують як тиск на кримських татар - адвокат

Укрінформ
Так званий «Верховний суд» Криму залишив без змін рішення "суду" першої інстанції щодо фігурантів справи "Хізб ут-Тахрір" Марлена Асанова, Ернеса Аметова і Сервера Зекірьяєва, яким продовжили термін утримання під вартою до 9 березня.

Адвокат Еміль Курбедінов вважає, що ігнорування апеляції, якою пропонувалося замінити утримання в СІЗО на домашній арешт – це тиск на їхніх підзахисних.

Про це Курбедінов заявив у відеозвіті "Кримської солідарності". 

"Утримання людей у слідчому ізоляторі ми розцінюємо як певний тиск на наших підзахисних, а не як побоювання, що вони можуть втекти. Під домашнім арештом вони теж не зможуть втекти або на когось впливати... Але тут принципово інша мета утримання в слідчому ізоляторі, адже в СІЗО жахливі умови, величезний переліміт, там блохи, воші, клопи, там холод, відсутність води і загострення всіх хвороб, що можна прирівняти до тортур", - заявив Курбедінов.

Як підкреслив адвокат, для слідства принципово, щоби вони знаходилися саме в таких умовах, оскільки "СІЗО - це спосіб тиску на тих, хто не йде на змову із слідством і не робить того, чого від них хочуть".

Як зауважив Курбедінов, усі аргументи адвокатів, викладені в апеляційних скаргах, були проігноровані "судом". 

"Наші аргументи не були взяті до уваги. Суд визнав законним і обгрунтованим рішення першої інстанції, хоча в рішенні першої інстанції було допущено величезну кількість помилок, зокрема, всі учасники звинувачувалися у причетності до пункту 1 статті 205.5 (організація діяльності терористичної організації - ред.), хоча там пункт 2 статті 205.5 (участь в діяльності - ред.). Суд просто це визнав технічною помилкою - і все. І багато інших було помилок", - розповів Курбедінов.

За словами адвоката, його підзахисний Асанов Марлен у своєму виступі на "суді" сказав, що справи проти нього й інших мусульман "абсолютно політично мотивовані, такі, що не мають жодної законної підстави, що це переслідування кримських татар, кримських мусульман за їхню позицію та за їхнє віропереконання".

Читайте також: Загроза для України з боку Росії існувала завжди - Кислиця

Кримський адвокат, характеризуючи всі справи, в яких він бере участь упродовж останніх чотирьох років, зазначив, що вони не мають доказів при посиланні на статті закону.

"Слідство ніколи не надає фактичних доказів того, на що вони посилаються, а апеляція і перша інстанція абсолютно глухі до захисту", - резюмував Курбедінов.

Як повідомлялося, 6 грудня 2017 року в окупованому Криму "суд" продовжив арешт до 9 березня 2018 року фігурантам "справи Хізб ут-Тахрір" Ернесу Аметову, Марлену Асанову і Серверу Зекірьяєву.

11 жовтня 2017 року у Бахчисараї пройшли обшуки в шести будинках кримських татар, після чого 12 жовтня російськими силовиками було заарештовано шестеро мешканців міста: Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Мемет Бєлялов, Сейран Салієв, Сервер Зекірьяєв і Ернес Аметов. ФСБ інкримінує їм участь у забороненій в Росії і анексованому нею Криму організації "Хізб ут-Тахрір".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-