Москва

Москва "завалить" Київ пропозиціями заради легалізації анексії Криму - експерт

Укрінформ
Вслід за заявою президента РФ про можливість передачі Україні захопленої в Криму військової техніки можуть бути й інші пропозиції, спрямовані на втягнення України в навколокримські процеси з метою подальшої легалізації "референдуму" на півострові в 2014 році.

Про це заявив під час прес-конференції у Києві заступник директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) з міжнародних питань Михайло Самусь, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Можу прогнозувати, що буде ще ціла купа пропозицій: а давайте референдум якийсь проведемо, опитування неофіційне, або давайте запросимо спостерігачів. І росіяни будуть намагатися втягнути в цей процес Україну, щоб Україна офіційно чи неофіційно, але почала  брати участь в усіх навколокримських процесів якусь свою участь, таким чином, легалізуючи в інформаційному просторі, спочатку російському, а далі і міжнародному, що Крим - не окупований, а возз’єднаний з Росією після референдуму", - сказав Самусь.

Заступник директора ЦДАКР зазначив, що Прем’єр-міністр Володимир Гройсман "досить добре відреагував, коли сказав, що ми заберемо ці кораблі лише разом з Кримом".

Читайте також: Гройсман - Путіну: Готові разом з флотом прийняти Крим

За його словами, заява Путіна спрямована, зокрема, на демонстрацію готовності Кремля до переговорів із Заходом, "миротворчих ідей" з українського питання. "На цьому фоні Путін каже: "Бачите, я готовий домовлятися, давайте ви не будете вводити нові санкції" (це стосується США), а ЄС - почне знімати санкції", - зазначив експерт, додавши, що резонансом до цієї пропозиції йдуть і заяви деяких західних країн, зокрема з боку ФРН та Австрії, про можливе послаблення санкцій.

Водночас, як вважає Самусь, це інформаційне "вкидання" є креативною ідеєю політтехнологів Кремля в рамках передвиборчої кампанії в РФ з метою формування ілюзії, що ця кампанія дійсно є, а не проводяться чергові "вибори Путіна".

На його переконання, українській владі не слід офіційно реагувати на пропозицію Путіна та вступати в контакт з цього питання з офіційними органами РФ, оскільки Росія все одно не віддасть справної техніки, а лише досягатиме своїх інформаційних, дипломатичних та політичних цілей. "Треба продовжити роботу в рамках існуючих процесів у Міноборони, МЗС, Мін’юсті України щодо підготовки та подання позовів до міжнародних судів стосовно виплати Росією компенсації за захоплене озброєння та військову техніку і за окупацію Криму загалом", - заявив Самусь.

Читайте також: Експерт – про "кримський подарунок" Путіна: Росія готується до санкцій США

Схожої думки дотримується і колишній заступник міністра оборони України (2014 р.), співзасновник Міжнародного центру стратегій  безпеки та оборони Ігор Кабаненко. За його словами, навіть якщо Україна пристане на пропозицію Путіна, то боєздатних кораблів Росія не віддасть. При цьому Кремль затягуватиме процес та відхилятиме будь-які пропозиції української сторони. "При цьому Заходу будуть посилатися месиджі: ось дивіться, ми тут готові, а Україна, яку ви підтримуєте, не хоче врегулювання", - зауважив він.

Кабаненко наголосив, що корабель є складною технологічною системою, яка потребує постійного догляду. "Якщо принаймні раз на рік не проводити "лікування" корабля, то існує  проблема, що корабель в якийсь момент може затонути біля причалу. На кораблі мають проводитися так звані прогортання озброєння та військової техніки під напругою, раз на тиждень. Якщо це не проводиться, то через деякий час падає опір ізоляції, виходять з ладу системи озброєння і, фактично, корабель помирає. 4 роки — це серйозний термін для того, щоб з ладу вийшла техніка, більшість з якої була відремонтована і в хорошому стані", - наголосив адмірал.

Він також звернув увагу на те, що Росія не планує передавати придатні для використання боєприпаси та ракети, пропонуючи їх утилізувати на півострові.

Окремо експерт вказав на те, що Росія може намагатися зробити різні "закладки" в документи стосовно передачі озброєння та військової техніки: мовляв, Україна більше не має претензій до РФ стосовно озброєння і військової техніки в Криму.

Читайте також: Огризко назвав заяву Лаврова про "повагу до цілісності України" ахінеєю

"Якщо українська сторона погодиться на цю річ, то втягування в нове поле багаторічної гібридної війни гарантоване", - переконаний Кабаненко.

Як повідомлялося, президент РФ Володимир Путін заявив 11 січня про готовність передати Україні військові кораблі й авіатехніку з окупованого Криму. За словами Путіна, ця "техніка перебуває в жалюгідному стані".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-