Порошенко: “Кримська” резолюція - це потужний сигнал агресору

Порошенко: “Кримська” резолюція - це потужний сигнал агресору

Укрінформ
Президент України Петро Порошенко привітав ухвалення резолюції 72-ої сесії Генасамблеї ООН щодо порушення прав людини в Криму.

Про це глава держави повідомив у Facebook.

"Вітаю ухвалення резолюції 72-ої сесії Генасамблеї ООН щодо порушення прав людини в Криму. Вдячний справжнім друзям Українського Криму – як співавторам резолюції, так і тим, хто підтримав її своїми голосами. Попри гібридні спроби Москви закрити «кримське питання», міжнародний фронт з деокупації Криму міцніє. Попри жорстокі репресії Кремля, людську волю і гідність не зламати. Попри відверті маніпуляції, злочини Кремля не приховати. Як і не уникнути міжнародної відповідальності за них – ні замовникам, ні організаторам, ані виконавцям", - зазначив Порошенко.

Він додав, що сьогоднішня резолюція - це потужний сигнал агресору як окупаційній владі, що за нами верховенство міжнародного права, правда і справедливість.

Як повідомляв Укрінформ, Генеральна асамблея ООН затвердила резолюцію "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь, Україна", яку минулого місяця підтримав Третій комітет Генасамблеї. Голосування відбулося у вівторок у Нью-Йорку. Документ підтримали 70 країн-членів ООН, утрималися 76, виступили "проти" - 26 країн. Проект оновленої резолюції щодо прав людини в Криму був внесений 31 жовтня 2017 року. Документ, зокрема, підтверджує, що між Україною і Росією існує міжнародний збройний конфлікт, засуджує ретроактивне застосування РФ власних законів на окупованій території, а також примусове переведення громадян України в російське громадянство. Резолюція містить вимогу до Росії виконати проміжне рішення Міжнародного суду ООН щодо відновлення прав і свобод громадян України на півострові; закликає російську окупаційну владу забезпечити освітній процес українською та кримськотатарською мовами.

Водночас у документі засуджується відсутність доступу до Криму для Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, попри відповідний мандат місії, а також міститься прохання підготувати другий тематичний звіт щодо Криму до кінця 72 сесії ГА ООН (вересень 2018 р.) та інформувати 37 сесію Ради з прав людини ООН щодо ситуації з правами людини в Криму (березень 2018 р.).

Читайте також: Генасамблея ООН затвердила "кримську" резолюцію

Крім того, відзначаються позитивні рішення України в контексті спрощення процедур для безперешкодного доступу до Криму журналістів та правозахисників, а також підтримка Україною ЗМІ та НУО, які були змушені залишити тимчасово окуповану українську територію.

У документі також висловлюється прохання до генерального секретаря ООН координувати дії структур ООН з метою забезпечення імплементації положень цієї резолюції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-