ООН задокументувала катування і арешти кримських татар окупантом Росією

ООН задокументувала катування і арешти кримських татар окупантом Росією

Укрінформ
Управління Верховного комісара ООН з прав людини протягом серпня-листопада задокументувало численні випадки порушення Росією прав людини в окупованому Криму, які здебільшого зачіпали права кримських татар.

Про це на презентації 20-ї доповіді Моніторингової місії ООН щодо ситуації з правами людини в Україні, яка охоплює період з 16 серпня до 15 листопада 2017 року, заявила голова місії Фіона Фрейзер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Російська Федерація як окупаційна держава продовжувала застосовувати на Кримському півострові свою правову базу, порушуючи цим міжнародне гуманітарне право. Крім того, спосіб застосування цієї правової бази викликав крайнє занепокоєння. Зокрема, були задокументовані випадки свавільного арешту і тримання під вартою, катування і жорстокого поводження, а також обмеження свободи мирних зібрань, свободи думок та їх вираження. Ці порушення прав людини несумірно зачіпали кримських татар", - сказала Фрейзер.

Вона поінформувала, що, як зафіксували автори доповіді, протягом звітного періоду 49 кримських татар були заарештовані та впродовж невеликого терміну перебували під вартою за проведення мирних одиночних пікетів у різних населених пунктах окупованого Криму. Окрім того, під час обшуків будинків 10 кримських татар були заарештовані та звинувачені або в членстві у терористичних організаціях, або у причетності до екстремістської діяльності. Ще 9 кримських татар, які прийшли продемонструвати солідарність і спостерігати за діями працівників правоохоронних органів, були затримані та звинувачені у скоєнні адміністративних правопорушень.

Читайте також: Окупанти в Криму затримали кримськотатарського активіста

Фрейзер також розповіла про один особливо кричущий випадок, коли кримський татарин був заарештований 13 вересня працівниками ФСБ і поміщений під варту без зв'язку із зовнішнім світом, а наступного дня його залишили на автобусній зупинці у Сімферополі у тяжкому фізичному та емоційному стані з явними ознаками тілесних ушкоджень.

"Його били та катували, зокрема електричним струмом, щоб примусити зробити звинувачувальні заяви проти самого себе та інших осіб. Офіційного протоколу його арешту складено не було, як і не було висунуто офіційних обвинувачень проти нього", - констатувала голова Моніторингової місії ООН щодо ситуації з правами людини в Україні.

За словами Фрейзер, УВКПЛ звернула увагу на те, що цей та інші арешти, які відбувались у серпні-листопаді, також супроводжувалися рейдами по домівках кримських татар.

"18 таких рейдів було зафіксовано УВКПЛ лише у листопаді - рекордна кількість 2017 року. Ці тенденції слід дуже пильно відстежувати", - резюмувала вона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-