Автономія кримських татар: Порошенко очікує на проект змін до Конституції

Автономія кримських татар: Порошенко очікує на проект змін до Конституції

Укрінформ
Президент Петро Порошенко розраховує, що Конституційна комісія незабаром подасть проект змін до Основного закону щодо національної автономії кримськотатарського народу у складі України.

Про це він сказав у Зверненні з нагоди 100-річчя від часу проведення першого Курултаю кримськотатарського народу, опублікованому на сайті глави держави.

“Розпочато роботу над створенням у Криму національної автономії кримських татар у складі суверенної і незалежної Української держави. Очікую ближчим часом від робочої групи Конституційної комісії напрацьованих та узгоджених змін і доповнень до розділу Х Конституції України, що мають законодавчо закріпити статус такої автономії, у якій будуть забезпечені рівні права і свободи як кримських татар, так і представників інших етносів, що проживають на півострові”, - зазначив Порошенко.

Крім того, надалі він сподіваюся на “мудре і зважене рішення” парламенту в цьому питанні.

Президент нагадав, що 100 років тому за підсумками Курултаю було проголошено Кримську Народну Республіку, сформовано уряд, ухвалено конституцію.

"Знаменним" він назвав і той факт, що у церемонії відкриття першого Курултаю взяла участь делегація Української Центральної Ради.

Читайте також: Кравчук пояснив, чому автономія кримських татар має бути національною

“І хоча мрія розбудувати проголошену Республіку була розтоптана більшовиками, які розпочали кривавий терор, перший Курултай став вагомою віхою в історії Криму і всієї України”, - наголосив глава держави.

Він підкреслив, що нинішня анексія Криму Росією знову принесла на півострів ворожнечу і страх, утиски та репресії проти кримських татар, українців, представників інших національностей — усіх, хто залишається вірними Українській державі. Президент запевнив, що Україна докладає “значних зусиль” для відновлення суверенітету і територіальної цілісності держави, захисту своїх громадян.

“Переконаний, що досвід героїчної боротьби кримськотатарського народу за свої права і свою рідну землю, його висока організованість та єдність з українською нацією у розбудові Української держави стануть переконливими чинниками відновлення державного суверенітету у Криму, успішного розвитку України в сім’ї розвинених, демократичних європейських країн”, - підкреслив Порошенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-