100-річчя першого Курултаю: Рада проведе урочисте засідання

100-річчя першого Курултаю: Рада проведе урочисте засідання

Укрінформ
Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров анонсував урочисті заходи з нагоди 100-річчя першого Курултаю кримськотатарського народу, які проходитимуть як в Україні, так і за її межами.

Про це сьогодні, у четвер, він розповів на прес-конференції в Укрінформі.

"Ви знаєте, що 5 жовтня цього року Верховна Рада України прийняла постанову про проведення урочистого засідання у Верховній Раді України, присвяченого 100-річчю проведення першого Курултаю кримськотатарського народу", - зазначив він.

На виконання цієї постанови у середу, 6 грудня, о 15 годині, відбудеться урочисте засідання Верховної Ради України. За словами Чубарова, на нього запрошені дипломати дипломатичних установ, акредитованих в Україні, провідні українські політичні, громадські діячі, чинні депутати ВР, депутати попередніх скликань, які займалися вирішенням питань Криму. Приїде велика група українських громадян з Криму. Запрошені представники кримськотатарської діаспори. Будуть присутні муфтії Польщі, Литви, Румунії.

Читайте також: Зміни до Конституції: Курултай пропонують зробити "парламентом" кримських татар

Глава Меджлісу підкреслив, що кожен учасник зібрання отримає книгу кримськотатарського письменника Юнуса Кандима "Не заросте травою поле бою...", присвячену голові першого Курултаю Номану Челебіджихану, у перекладі українською.

Після цього відбудеться прийняття від імені Меджлісу кримськотатарського народу.

На другий день, 7 грудня, у Києво-Могилянській академії розпочнеться міжнародна наукова конференція "100-річчя першого Курултаю кримськотатарського народу: минуле, сьогодення, майбутнє". Її матеріали планується видати друком у першому півріччі 2018 року.

Також заплановані урочистості за кордоном. 

12-13 грудня відбудуться заходи у м.Костанца у Румунії, де живе доволі велика кримськотатарська діаспора. Планується засідання громадських організацій і захід у фестивально-концертній формі.

15-16 грудня в Анкарі (Туреччина) відбудеться низка заходів із залученням дипломатів і провідних турецьких вчених, на які запрошені гості з України та інших країн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-