Третій комітет ООН ухвалив оновлений проект резолюції щодо Криму

Третій комітет ООН ухвалив оновлений проект резолюції щодо Криму

Укрінформ
Третій комітет Генеральної Асамблеї ООН у вівторок ухвалив оновлений проект резолюції "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь, Україна".

Документ під час голосування підтримала 71 країна, повідомив у коментарі Укрінформу речник Постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко.

"Комітет щойно ухвалив посилений проект резолюції щодо ганебної ситуації з правами людини в тимчасово окупованому Криму. Документ був внесений з ініціативи Президента України, про що він згадав, у тому числі, під час високого сегменту загальних дебатів Генеральної асамблеї у вересні", - повідомив український дипломат.

Він зазначив, що переважна частина країн-членів проголосувала "за" проект резолюції. "На підтримку висловилася 71 країна, 25 виступили проти, 77 утримались. Ми результатом голосування задоволені", - зауважив Ніколенко.

За процедурою, тепер документ має ухвалити Генеральна Асамблея ООН. Водночас, як зауважив представник української місії, нинішні результати "вселяють оптимізм на широку підтримку під час голосування у Генасамблеї, яке очікується в грудні".

Як повідомляв Укрінформ, проект оновленої резолюції щодо прав людини в Криму був внесений 31 жовтня 2017 року. Документ, зокрема, підтверджує, що між Україною і Росією існує міжнародний збройний конфлікт, засуджує ретроактивне застосування РФ власних законів на окупованій території, а також примусове переведення громадян України в російське громадянство.

Проект резолюції містить вимогу до Росії виконати проміжне рішення Міжнародного суду ООН щодо відновлення прав і свобод громадян України на півострові; закликає російську окупаційну владу забезпечити освітній процес українською та кримськотатарською мовами.

Водночас у ньому засуджується відсутність доступу до Криму для Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, незважаючи на відповідний мандат Місії, а також міститься прохання підготувати другий тематичний звіт щодо Криму до кінця 72 сесії ГА ООН (вересень 2018 р.) та інформувати 37 сесію РПЛ ООН щодо ситуації з правами людини в Криму (березень 2018 р.).

Читайте також: Порошенко вітає рішення ООН щодо оновленої "кримської" резолюції

Крім того, у документі відзначаються позитивні рішення України в контексті спрощення процедур для безперешкодного доступу до Криму журналістів та правозахисників, а також підтримка Україною ЗМІ та НУО, які були змушені залишити тимчасово окуповану українську територію.

У документі також міститься прохання до Генерального секретаря ООН координувати дії структур ООН з метою забезпечення імплементації положень цієї резолюції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-