Джапарова про премію Умерова: Світ не забуває про боротьбу за український Крим

Джапарова про премію Умерова: Світ не забуває про боротьбу за український Крим

Укрінформ
Премія "Платформи європейської пам'яті і сумління" для заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова символізує солідарність світу з боротьбою кримських татар проти російської окупації.

На цьому наголосила перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова під час прес-конференції в Укрінформі. 

"РФ здійснює величезний тиск і створює різні міфи, зокрема, що  Європа забула про Крим, щоб люди, які живуть в Криму і яким найважче, були змушені змиритися з цією дійсністю. Але така подія, як ця нагорода, спростовує міф, що Європа забула про Крим. Ця премія є символом того, що світ не забуває, світ солідарний із боротьбою України і кримських татар за український Крим", - сказала Джапарова. 

За її словами, ця премія є символом боротьби з комунізмом, тоталітаризмом в Криму, де репресії стали нормою, а кримські татари - головною мішенню цих репресій. 

"Ця премія для нас є важливою, тому що вона є премією для всього народу. Ця премія - це уособлення тієї боротьби, яка є традиційною для кримських татар з часів Радянського Союзу. З 2014 року така сама доля знову спіткала кримських татар, тому що вони артикулюють свою позицію, вони не мовчать, тому що 57 в'язнів совісті в Криму є символами цього опору", - зазначила вона.

Джапарова нагадала, що "Платформа європейської пам'яті і сумління" була заснована 2011 року під час саміту в Празі. На сьогодні до неї входять 56 членів з 13 країн ЄС, а також з Молдови, України, Албанії, Канади, США. У 2012 році членами платформи стали Меджліс кримськотатарського народу та Центр досліджень визвольного руху, 2014 - Український інститут національної пам'яті, 2015 — Меморіал жертв Голодомору, а у 2016 році - Фонд збереження історії Майдану.

"Така адвокація українського Криму, який сьогодні є під окупацією, є дуже важливим елементом політики невизнання", - підкреслила перший заступник міністра.  

Вона також додала, що першим лауреатом цієї премії у 2014 році став лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

"У Джемілєва сьогодні день народження - 74 роки. І друга премія для кримських татар є чи не найкращим подарунком для нього", - сказала Джапарова.

Як зазначив член Меджлісу кримськотатарського народу, голова правління Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв, нагородження відбулося в Парижі в рамках конференції платформи "100 років комунізму. Історія і пам'ять". Ільмі Умеров був удостоєний премії "Платформи європейської пам'яті та сумління" "за визнання його боротьби проти тоталітаризму, за ідеали демократії, основні права і свободи людини і верховенство закону".

Читайте також: Ільмі Умеров - лауреат премії "Платформи європейської пам'яті та совісті"

Він нагадав, що Умерова звинувачували в публічних закликах до сепаратизму, 27 вересня 2017 року Сімферопольський районний суд засудив його до двох років колонії-поселення і двох років заборони на громадську  діяльність. 

"І тоді Кримськотатарський ресурсний центр, Меджліс кримськотатарського народу виступили з ініціативою номінувати Умерова на цю премію, в першу чергу з метою вплинути на запобіжні заходи наступних судів, оскільки це рішення було неправосудним, суддя перевищив свої повноваження і у вироку було озвучено більш жорсткий захід, ніж вимагала так звана прокуратура Республіки Крим... Нас дуже радує ця премія, тому що це в першу чергу міжнародне визнання нашої боротьби проти тоталітаризму, боротьби за наші права і свободу, боротьби на цілісність України. Це черговий наш внесок у розвиток міжнародного права", - підкреслив Барієв. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-