Україна готує нову резолюцію щодо Криму - Клімкін

Україна готує нову резолюцію щодо Криму - Клімкін

Оновлено
Укрінформ
Міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що у вівторок, 31 жовтня, буде представлено проект нової жорсткої Резолюції ООН щодо порушення прав людини в анексованому Криму.

Про це він розповів під час спільної прес-конференції з міністром закордонних справ і співробітництва Іспанії Альфонсо Дастісом, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Завтра ми вийдемо з новим дуже сильним і жорстким проектом Резолюції щодо стану справ з правами людини на території окупованого Криму”, - сказав Клімкін, додавши, що метою подачі нової резолюції щодо порушення прав людини на територіях окупованого Криму є "не повторення минулорічного успішного досвіду, а намагання просувати дуже сильну резолюцію з однозначними формулюваннями".

Він зазначив, що резолюція містить абсолютно нові положення. Це, зокрема, вимога до Росії виконати попередні рішення Міжнародного суду ООН з прав людини, а також надати доступ до території окупованого Криму для міжнародних організацій.

«Інакше ми не зможемо допомогти тим, хто страждає там (в окупованому Криму - ред.) вже зараз», - наголосив Клімкін.

Він поінформував, що під час зустрічі в суботу з представниками Меджлісу кримськотатарського народу відбулося обговорення, яким чином Україна просуватиме цю резолюція. Українська сторона також обговорювала основні підходи щодо цієї резолюції з міжнародними партнерами.

Клімкін зазначив, що Україна розуміє можливі складності, які можуть виникнути з просуванням цієї резолюції у зв'язку з тим, що деякі країни, які підтримують Україну в Нью-Йорку, кажуть, що питання прав людини має обговорюватися на женевському майданчику у Раді прав людини.

Клімкін спрогнозував, що Росія намагатиметься маніпулювати цим питанням у свідомості міжнародного співтовариства. У цьому контексті він зазначив, що Росія навіть перенесла майбутні президентські вибори на дату «начебто референдуму (в Криму), який є звичайно тотальним фейком».

«Тому ми бачимо необхідність дуже простих, але чітких формулювань резолюції без будь-якої дипломатії. Це буде пряма і дуже чітка політична резолюція», - наголосив Клімкін.

За його словами, ця резолюція має засудити дії Росії щодо недопуску міжнародних організацій і гуманітарних організацій до окупованого Криму, та закликати Росію виконувати свої зобов’язання.

Читайте також: У МЗС домовилися про кроки для звільнення в’язнів Кремля

Як повідомлялося, раніше віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе закликала ООН підтримати Резолюцію «Положення про права людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь», який найближчим часом Україна подасть на розгляд в Третій комітет ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-