Джемілєв розкрив подробиці звільнення керівників Меджлісу. Хронологія подій

Джемілєв розкрив подробиці звільнення керівників Меджлісу. Хронологія подій

Укрінформ
Домовленість про звільнення заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза була досягнута 6 жовтня на зустрічі президентів Туреччини та Росії в Анкарі.

Про це національний лідер кримських татар, народний депутат Мустафа Джемілєв заявив в ефірі Еспресо.TV.

"На засіданні Генеральної асамблеї ООН президент Порошенко говорив з президентом Туреччини про те, що оскільки Ердоган часто зустрічається з Путіним, він має вимагати звільнення політв'язнів. Й насамперед 2 наших знакових фігур - Умерова та Чийгоза", - пояснив Джемілєв.

6 жовтня в Анкарі Ердоган мав зустріч з Путіним, котрий прибув до нього на перемовини.

"За день до цього ми нагадали Ердогану окремим листом від імені кримськотатарської діаспори Туреччини, аби він підняв це питання (звільнення 2 незаконно засуджених - ред.) на зустрічі з Путіним", - зазначив лідер кримських татар.

Й коли за 3 дні Ердоган прибув у Київ на зустріч до Порошенка і Джемілєві, він повідомив про результат своїх перемовин із президентом РФ.

Читайте також: Умерову і Чийгозу закрита дорога в Крим, вони працюватимуть в Києві - Чубаров

"На моє запитання про те, чи говорив Ердоган з Путіним про звільнення політв'язнів, він сказав: "З приводу Чийгоза та Умерова ви незабаром отримаєте інформацію. Результати побачите". І в нас вже з'явилася надія, що буде щось добре", - розповів Джемілєв.

Ще через 2 дні у Стразбурзі на засіданні ПАРЄ адвокат Чийгоза Микола Полозов повідомив Джемілєву про візит 2 генералів ФСБ, які відвідали заступника голови Меджлісу в його камері у Сімферополі.

"Вони чітко сказали, що досягнуто домовленість між Путіним та Ердоганом про їхнє (Умерова та Чийгоза - ред.) звільнення", - розповів подробиці Джемілєв.

При цьому він підтвердив, що росіяни вимагали від Умерова та Чийгоза звернутися до Путіна з проханням про помилування, але ті категорично відмовилися.

 Як повідомляв Укрінформ, Ільмі Умерова було засуджено на 2 роки колонії-поселення за обвинуваченням в публічних закликах до порушення територіальної цілісності Росії. Ахтема Чийгоза було засуджено російським судом до 8 років позбавлення волі у «справі 26 лютого». Після анексії Криму російська влада визнала Меджліс кримсько-татарського народу екстремістською організацією і заборонила його діяльність.

Читайте також: Умеров і Чийгоз можуть бути в Києві вже завтра - Джемілєв

Звільнити Умерова, Чийгоза та інших кримськотатарських політиків і громадських активістів неодноразово вимагали міжнародні і російські правозахисні організації. Вироки, винесені кримчанам російськими судами, засуджують США і Євросоюз.

25 жовтня російська сторона передала Ахтема Чийгоза й Ільмі Умерова Туреччині.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-