Умеров і Чийгоз можуть бути в Києві вже завтра - Джемілєв

Умеров і Чийгоз можуть бути в Києві вже завтра - Джемілєв

Укрінформ
Звільнені заступники голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров та Ахтем Чийгоз, які наразі перебувають в Анкарі, можуть повернутися в Україну у четвер.

Про це повідомив Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв в ефірі "5 каналу"

"Я думаю, вони завтра вже будуть в Києві. Завтра їм належить зустрітись з Ердоганом або з прем'єр-міністром, а потім вони хочуть приїхати сюди. Там їм запропонували медогляд та лікування, але вони відмовились. Хочуть скоріше сюди", - заявив Джемілєв.

За його словами, про те, що Умеров і Чийгоз приїдуть, він дізнався за 10 хвилин перед ефіром. “Вдалося додзвонитись. Розмовляв з Ахтемом Чийгозом, і він сказав, що вони хочуть якомога швидше сюди", - сказав Джемілєв.

Читайте також: Умерову і Чийгозу закрита дорога в Крим, вони працюватимуть в Києві - Чубаров

Водночас донька Ільмі Умерова Айше Умерова в ефірі “5 каналу” повідомила, що батька обстежили лікарі. І повернення в Україну залежить від результатів, які будуть вже завтра, у четвер, 26 жовтня.

"Відразу по прильоту в Анкару їх оглянули лікарі, зробили кілька тестів і аналізів, забезпечили усіма необхідними ліками. Зараз вони чекають результатів цього обстеження, і якщо все нормально, то вони завтра вже зможуть вилетіти до Києва", - розповіла донька Умерова.

Як повідомляв Укрінформ, Ільмі Умерова було засуджено на 2 роки колонії-поселення за обвинуваченням в публічних закликах до порушення територіальної цілісності Росії. Ахтема Чийгоза було засуджено російським судом до 8 років позбавлення волі у «справі 26 лютого». Після анексії Криму російська влада визнала Меджліс кримсько-татарського народу екстремістською організацією і заборонила його діяльність.

Звільнити Умерова, Чийгоза та інших кримськотатарських політиків і громадських активістів неодноразово вимагали міжнародні і російські правозахисні організації. Вироки, винесені кримчанам російськими судами, засуджують США і Євросоюз.

25 жовтня російська сторона передала Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова Туреччині.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-