ЮНЕСКО й далі моніторитиме ситуацію в окупованому Криму

ЮНЕСКО й далі моніторитиме ситуацію в окупованому Криму

Укрінформ
Організація Об'єднаних Націй з питаннях освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) продовжить моніторинг ситуації в окупованому Криму.

Таке рішення у середу ухвалила Комісія з питань програми та зовнішніх відносин в рамках 202-ї сесії Виконавчої ради ЮНЕСКО, що триває у Парижі, за результатами розгляду доповіді генерального директора ЮНЕСКО «Моніторинг ситуації в Автономній Республіці Крим (Україна)», інформує прес-служба МЗС України.

Зазначається, що постійний представник України при ЮНЕСКО Олег Шамшур привернув увагу до критичної ситуації в анексованому Криму та м.Севастополь у сфері компетенції організації – грубих порушень прав українців та кримських татар у галузі освіти, культури, використання рідної мови, забезпечення свободи ЗМІ та безпеки журналістів, руйнівної політики окупаційної влади щодо пам’яток культурної спадщини всесвітнього значення.

Шамшур наголосив на необхідності посилення міжнародного моніторингового механізму за подіями в Криму, який би діяв відповідно до вимог резолюції 71/205 Генеральної асамблеї ООН від 19 грудня 2016 року та підтвердив готовність української сторони сприяти запровадженню прямого моніторингу з боку ЮНЕСКО ситуації на окупованому півострові.

Делегації ЄС та США привітали ухвалене рішення, підтвердили незмінну підтримку суверенітету та територіальній цілісності України, невизнання незаконної анексії Росією Криму, зазначили в МЗС.

Згідно з ухваленим рішенням, генеральний директор ЮНЕСКО має представити чергову доповідь зі згаданого питання на 204-й сесії Виконради у квітні 2018 року. 

Читайте також: ЮНЕСКО заявляє про погіршення ситуації в окупованому Криму

Як відомо, Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року Президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це "відновленням історичної справедливості".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-