ГПУ підозрює у держзраді 73 українських військових у Криму

ГПУ підозрює у держзраді 73 українських військових у Криму

Укрінформ
Генеральна прокуратура України інкримінує державну зраду 73 українським військовослужбовцям, які після анексії Росією Криму не повернулися на материкову територію.

Всім їм повідомлено про підозру, сказали в ГПУ, відповідаючи на запит DW.

При цьому Генпрокуратура зазначає, що обвинувальні акти направлено до суду щодо 59 осіб. З них суд розглянув і виніс вироки у двох провадженнях. Щодо інших обвинувачених судовий розгляд триває.

Крім цього, за інформацією прокуратури, 12 проваджень зупинено, у двох інших - триває спеціальне досудове розслідування.

Згідно з даними ГПУ, у 2014 році після анексії Криму на материкову Україну з півострова не вийшло 9940 українських військовослужбовців. Майже всім їм повідомлено про підозру у вчинені кримінального правопорушення за статтями 407 та 408 Кримінального кодексу України ("самовільне залишення військової частини" та "дезертирство").

Читайте також: ГПУ оголосила у розшук російського віце-адмірала і двох заступників Шойгу

Раніше військовий прокуратур України Анатолій Матіос на засіданні комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони звітував, що навесні 2014 року після анексії Криму на материкову територію не повернулося понад 14 тисяч військових.

З них, за його словами, військовослужбовців Збройних сил України - 9477, Національної гвардії України - 1386, Державної прикордонної служби України - 1350, Служби безпеки України - 1372, а також 507 військовослужбовці Державного космічного агентства України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-