ООН: окупанти у Криму позбавили українців права навчатися рідною мовою

ООН: окупанти у Криму позбавили українців права навчатися рідною мовою

Доповідь
Укрінформ
Після анексії Криму введення освітніх стандартів Російської Федерації обмежило право етнічних українців на освіту рідною мовою.

Про це йдеться у доповіді, оприлюдненій на сайті Верховного комісара ООН з прав людини.

"Кількість учнів, які навчаються українською мовою, різко скоротилася. У 2013/14 навчальному році українською мовою навчалося 12 тис. 694 осіб. Після окупації Криму у 2014/15 навчальному році це число зменшилося до 2154, у 2015/16 - до 949, в 2016/17 - до 371. ... За період з 2013 р. до 2017 р. кількість українських шкіл зменшилася з семи до однієї, а число українських класів - з 875 до 28", - йдеться у доповіді.

В ООН вважають, що головними причинами цього є переважно російське культурне середовище і виїзд тисяч проукраїнських жителів Криму на материкову частину України.

Зазначається, що у квітні 2015 р. з Криму виїхав багаторічний директор єдиної україномовної гімназії Сімферополя, імовірно, через погрози й утиски. "Повідомлялося також про тиск з боку деяких вчителів та адміністрацій шкіл щодо припинення викладання українською мовою", - йдеться у документі

Читайте також: ООН: Росія “конфіскувала” у Криму державну і приватну власність

Що стосується університетського рівня, то у вересні 2014 р. був закритий факультет української філології та українознавства в Таврійському національному університеті ім. Вернадського, а більшість його педагогічного колективу було звільнено. При цьому кафедри української філології, культури української мови, теорії та історії української мови були об'єднані, наголошують в ООН

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-