Ситуація з правами людини в окупованому Криму значно погіршилась - ООН

Ситуація з правами людини в окупованому Криму значно погіршилась - ООН

Доповідь
Укрінформ
Після анексії Криму Росією ситуація з правами людини на півострові значно погіршилася.

Про це йдеться у доповіді, оприлюдненій на сайті Верховного комісара ООН з прав людини.

"(Зафіксовані - ред.) серйозні порушення прав людини, такі як довільні арешти і затримання, насильницькі зникнення, жорстоке поводження і катування", - йдеться в документі.

У документі наголошується, що всі місцеві жителі постраждали після анексії Росією Криму, коли українські закони були замінені законами РФ. Десятки тисяч людей зазнали впливу від російського громадянства. Ці та інші дії, зазначені в доповіді, порушили міжнародне гуманітарне право і права людини. 

Доповідь містить 20 рекомендацій уряду Росії, що закликають його забезпечити дотримання прав людини щодо всіх і ефективно розслідувати повідомлення про катування, викрадення і вбивства за участю співробітників сил безпеки і самооборони Криму.

"Нездатність переслідувати в судовому порядку ці дії і забезпечити підзвітність позбавляє жертв відповідного правового захисту і посилює безкарність, що потенційно заохочує до продовження вчинення порушень прав людини", - наголошується в доповіді. 

ООН повідомляє про сотні ув'язнених і затриманих до суду, яких потім передали у Російську Федерацію попри те, що це суворо заборонено міжнародним гуманітарним правом.

Читайте також: Голод вразив 11% населення планети – ООН

Також було зафіксовано щонайменше 10 випадків зникнення осіб, яких досі не знайшли.

Серед найбільш постраждалих - противники референдуму в березні 2014 року та інші критики, такі як журналісти, блогери, активісти та прихильники кримськотатарського Меджлісу, який РФ оголосила екстремістською організацією та заборонила. Під приводом боротьби з екстремізмом влада Росії в Криму проводила домашні обшуки, залякувала і затримувала членів кримськотатарської громади, йдеться у доповіді.

У ній згадуються два випадки, задокументовані Управлінням ООН з прав людини у 2016 році, коли офіційні особи ФСБ за допомогою катувань змусили проукраїнських жителів Криму зізнатися у злочинах, пов'язаних з тероризмом.

Крім того, зазначається, що на території півострова навчання українською мовою майже зникло.

Нагадаємо, минулого тижня президент України Петро Порошенко, виступаючи на засіданні Генеральної асамблеї ООН, звернувся до країн-членів організації з ініціативою створити «міжнародну групу друзів українського Криму».

При цьому він закликав посилити міжнародний режим деокупації Криму.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму й Севастополя Росією. Міжнародні організації визнали окупацію й анексію Криму незаконними й засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова й називає це «відновленням історичної справедливості».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-