Голод вразив 11% населення планети – ООН

Голод вразив 11% населення планети – ООН

Доповідь
Укрінформ
Після неухильного зниження протягом більше десяти років голод у світі знову почав зростати і в 2016 році вразив 815 мільйонів людей, або 11 відсотків населення світу.

Про це йдеться в новому випуску щорічної доповіді ООН щодо світової продовольчої безпеки та харчування, повідомили Укрінформ у Продовольчій та сільськогосподарській організації ООН (Food and Agriculture Organization, FAO).

"У 2016 році ця цифра становила на 38 млн менше – 777 млн осіб. Водночас багато форм неповноцінного харчування загрожують здоров'ю мільйонів людей у всьому світі", - йдеться у повідомленні.

Згідно з висновками доповіді «Стан продовольчої безпеки та харчування в світі 2017» збільшення кількості голодуючих на 38 мільйонів за рік багато в чому зумовлене збільшенням кількості та масштабів збройних конфліктів і стихійних лих, пов'язаних із зміною клімату.

До різноманітних харчових порушень призводять також радикальні зміни харчових звичок та уповільнення темпів економічного зростання.

"Найбільше занепокоєння викликають анемія у жінок дітородного віку, на яку страждають, за оцінками, 33% жінок, та ожиріння серед дорослих, яке зачепило 16% усього дорослого населення планети. При цьому в період з 1980 по 2014 рік частка людей, що страждають від ожиріння, зросла вдвічі. У 2014 році ця цифра становила ще 12,8%", - відзначають в ООН.

Загальна кількість голодуючих у світі становить 815 млн. З них, в Азії - 520 мільйонів, Африці - 243 мільйони, Латинській Америці і Карибському басейні - 42 мільйони.

Читайте також: В ООН оприлюднять доповідь про порушення Росією прав людини у Криму

Частка голодуючих у світі становить: в Азії - 11,7% від всього населення регіону, Африці - 20% (Східній Африці – 33,9%), Латинській Америці і Карибському басейні - 6,6%.

У результаті неповноцінного харчування у всіх формах його прояву:

- кількість дітей у віці до 5 років, що відстають у зрості (коли зріст занадто малий для їх віку): 155 мільйонів;

- кількість людей, що проживають в країнах, де відбуваються конфлікти різного рівня: 122 мільйони;

- кількість дітей у віці до 5 років, які страждають від виснаження (коли вага недостатня для їх зросту): 52 мільйони;

- кількість дорослих, які страждають від ожиріння: 641 млн. (13% всього дорослого населення на планеті);

- кількість дітей у віці до 5 років із зайвим вагою: 41 мільйон;

- кількість жінок репродуктивного віку, які страждають від анемії: 613 мільйонів (близько 33% від загального числа);

У результаті впливу конфліктів:

- кількість голодуючих на планеті – 815 мільйонів, з них проживають в країнах, де відбуваються конфлікти – 489 мільйонів;

- поширеність голоду в країнах, де відбуваються конфлікти, на 1,4-4,4% вища, ніж в інших країнах.

Читайте також: Росія готова голодувати і принижуватися, тільки б називатися імперією – історик

В ООН також підкреслили, що в умовах конфлікту, що ускладнюються політичною та екологічною нестабільністю, поширеність голоду на 11-18% вища. Люди, що проживають у країнах, які постраждали від затяжних криз, майже в 2,5 разу частіше піддаються ризику голоду, ніж люди, що мешкають в інших регіонах.

 Фото на першій сторінці: REUTERS/Antony Njuguna

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-