Президент закликав створити в ООН групу друзів українського Криму

Президент закликав створити в ООН групу друзів українського Криму

Укрінформ
Президент України Петро Порошенко звернувся до країн-членів ООН з ініціативою створити українську групу друзів Криму.

Про це він заявив під час виступу на засіданні Генасамблеї Організації у середу, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Настав час створити міжнародну групу друзів українського Криму для координації наших спільних кроків та дій. Ми розраховуємо на скоординовану та цілеспрямовану підтримку наших міжнародних партнерів", - заявив Президент України.

Він висловив сподівання на міжнародну підтримку ініціатив України щодо забезпечення дотримання прав людини в тимчасово окупованому Криму, "зокрема наступної відповідної резолюції ГА ООН". При цьому він підкреслив необхідність посилити міжнародний режим деокупації Криму.

Читайте також: Президент запросив в Україну оціночну місію ООН з питань миротворців

Українці та кримські татари зазнають арештів навіть через публікацію в соцмережах, або за вивішування українського національного прапора на приватному будинку. Тривають переслідування лідерів Меджлісу, чия діяльність заборонена російською окупаційною владою, навів приклади президент.

"Той факт, що на найвищому міжнародному рівні – Генеральній Асамблеї ООН – Росія визнана окупаційною державою доводить, що ми на правильному шляху", - зазначив він. Однак, продовжив він, Росія безцеремонно порушує цю резолюцію та надалі ігнорує всі заклики Управління Верховного комісара з прав людини із забезпечення доступу до Криму міжнародним моніторинговим місіям з прав людини. "Міжнародна спільнота має уважно відстежувати ситуацію в Криму, щоб попередити новий геноцид проти кримських татар та українців, інспірований сучасними поборниками сталінської тоталітарної ідеології", - підкреслив Петро Порошенко.

Він також звернув увагу ООН на мілітаризацію Криму, назвавши це викликом у сфері безпеки, який зачіпає всю Південну та Східну Європу, а також Північну Африку та Близький Схід.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-