У Києві презентували монети, що об'єднали тризуб та кримськотатарську тамгу

У Києві презентували монети, що об'єднали тризуб та кримськотатарську тамгу

Укрінформ
В Ічнянському районі Чернігівської області створене товариство українсько-кримськотатарської дружби "Бірлік" (з кримськотатарської мови - Єдність), члени якого вивчають сторінки історії України та Кримського ханства, що об'єднують українців і кримських татар.

Як символ союзу українців і кримських татар, на прес-конференції в Укрінформі були презентовані символічні монети, на яких зображені український тризуб і кримськотатарська тамга.

"Символічне об'єднання українського тризуба і кримськотатарської тамги дуже важливо передати на монету і на будь-який інший предмет, як факт відродження козацької культури та історії рідної України разом із тим, що бореться за своє відродження кримськотатарським народом", - сказав під час презентації керівник товариства "Бірлік", голова товариства "Підприємець Ічнянщини" Микола Череп.

Читайте також: Чубаров про вирок Чийгозу: Це попередження кримським татарам

За його словами, на початок вересня членами районного товариства "Бірлік" стали вже близько ста чоловік.

"Я почав працювати із молоддю, організовувати походи і реконструкції пластунів, кінників, ми створили власний кінний театр. Ми серйозно займаємося реконструкцією деяких періодів української історії, таких як Запорізька січ і Кубанське військо. Все це - можливість у тісній співпраці з істориками прищепити молодому поколінню правильне розуміння патріотизму", - розповів Череп.

Він підкреслив, що особлива увага у цій роботі приділяється вивченню Конотопської битви, перемогу у якій над Москвою український гетьман Іван Виговський здобув у союзі із кримським ханом Гіреєм Мехметом.

Як вважає голова "Бірлік", за роки незалежності Україна не змогла належним чином оцінити значення цієї знакової для української держави битви, 360-ті роковини якої відбудуться 2019 року.

"Ми вирішили ювілей цієї битви провести на досить серйозному рівні із залученням і держави, і громадськості, і всіх тих, хто небайдужий до історії України", - зазначив глава українсько-кримськотатарської громади дружби.

Він вручив сувенірні монети та відповідні сертифікати главі Меджлісу кримськотатарського народу Рефату Чубарову і координатору організації Таврійська гуманітарна платформа, історику Андрію Іванцю, "як однодумцям і сподвижникам, які допомагали у створенні ідеї спільноти "Бірлік".

Як повідомлялося, 26 липня 2017 року у Конотопі за участі української і кримськотатарської громадськості відбулося святкування 358-ї річниці Конотопської битви. У ході святкових заходів, що проходили за участю місцевих органів влади, йшлося про необхідність створення комітету з відзначення 360-річчя Конотопської битви на державному рівні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-