Чубаров про вирок Чийгозу: Це попередження кримським татарам

Чубаров про вирок Чийгозу: Це попередження кримським татарам

Укрінформ
Вирок "суду" в окупованому Криму, який оголосив вісім років позбавлення волі заступнику голови Меджлісу Ахтему Чийгозу, неправомірний і є вироком усьому кримськотатарському народу і попередженням не виходити на площі.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу сказав голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

"Це не Ахтему Чийгозу дали вісім років, а дали всім кримським татарам, всьому народу, щоб ніхто не виходив на площу", - заявив Чубаров.

Він наголосив, що рішення "суду" в окупованому Криму незаконне і неправомірне.

"Це рішення абсолютно неправомірне, адже вони судили людину за участь у подіях, які навіть із їхньої точки зору відбувалися до встановлення юрисдикції Росії на цій території. Це було 26 лютого, вони туди вступили 27 лютого, як вони вважають, а узаконили свої відносини 21 березня. Тому це незаконно - вони судили громадянина іншої держави за його дії, здійснені навіть із їхньої точки зору на території іншої держави, за іншими законами", - сказав глава Меджлісу.

Чубаров наголосив, що у нього не було ілюзій і він очікував, що вирок російського суду Чийгозу буде суворий.

Читайте також: Справжньому винуватцю у "справі Чийгоза" оголосили підозру - прокуратура АРК

"Ні, я не думав, що буде саме вісім років. Ми думали що вони "зіграють", оскільки їх дії незаконні, і буде мінімум, шість-сім років. П'ять вони б не дали, тим більше чотири, оскільки 2,5 року він вже відсидів, а це вже половина строку і для того, щоб не випускати його на свободу ми чекали, що буде шість або сім років. Але вони вирішили дати повністю вісім - стільки, скільки запросив прокурор", - прокоментував Чубаров.

Як повідомляв Укрінформ, 11 вересня "суд" в окупованому Криму засудив заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза до восьми років позбавлення волі з відбуванням строку в колонії суворого режиму.

Чийгоза затримали в січні 2015 року за участь у мітингу на підтримку територіальної цілісності України під будівлею Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року. Тоді мітингуючим протистояли проросійськи налаштовані активісти, зокрема з партії "Русское единство". Російська влада анексованого Криму звинуватила Чийгоза в організації масових безпорядків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-