Справа Хізб-ут-Тахрір: Зейтуллаєва етапували до колонії в Башкортостані

Справа Хізб-ут-Тахрір: Зейтуллаєва етапували до колонії в Башкортостані

Укрінформ
Засудженого в РФ у справі "Хізб-ут-Тахрір" кримчанина Руслана Зейтуллаєва етапували до виправної колонії в російській Республіці Башкортостан.

Про це заявив кримський адвокат Едем Семедляєв в ефірі радіо "Хаят", повідомляє проект "Крим.Реалії".

"Зейтуллаєв прибув до виправної колонії №2 УФСІН Росії в Республіці Башкортостан", - йдеться у повідмленні.

Тим часом захист іншого кримського політв'язня Олександра Костенка подав клопотання про заміну покарання - позбавлення волі - на більш м'яке, його планують розглянути у Кірово-Чепецькому районному суді Кіровської області 4 жовтня.

«За прогнозами: вірю й сподіваюся, але якщо дивитися на речі й практику російських судів у цій категорії справ тверезо, статті 79 і 80 КК Росії задовольняються часто, коли до закінчення строку залишається менше ніж півроку. Термін позбавлення волі Костенка О.Ф. закінчується 06.08.2018», – написав адвокат Дмитро Сотников на своїй сторінці у Facebook.

Як повідомлялося, Північно-Кавказький окружний військовий суд 7 вересня 2016 року визнав Зейтуллаєва винним в «участі в терористичному співтоваристві» і засудив його до 7 років позбавлення волі. Російська прокуратура оскаржила це рішення у Верховному Суді Росії, і справу знову направили в Північно-Кавказький окружний військовий суд на перегляд. Слідчі органи наполягали на тому, щоб Зейтуллаєва визнали не учасником, а організатором терористичного співтовариства. Відповідна стаття Кримінального кодексу України передбачає санкцію від 15 років позбавлення волі до довічного ув'язнення. 

27 липня Верховний суд Росії збільшив з 12 до 15 років термін позбавлення волі для Зейтуллаєва. У відповідь на це севастополець оголосив голодування.

Олександрові Костенку в Криму присудили чотири роки і два місяці тюремного ув'язнення. За версією слідства, 18 лютого 2014 року під час «масових заворушень» у Києві Костенко заподіяв тілесні ушкодження співробітнику кримського спецпідрозділу «Беркут». Активіст також, як стверджують силовики, без передбаченого законом дозволу зберігав за місцем проживання нарізний ствол.

Читайте також: Справа Хізб ут-Тахрір: кримський "суд" залишив під вартою п’ятьох фігурантів

Костенко не визнав своєї провини. Наприкінці лютого 2016 року президія підконтрольного Росії Верховного суду Криму розглянула касаційну скаргу захисту Костенка і ухвалила рішення «залишити судові акти без зміни, призначити шляхом поглинання більш суворого менш суворим покаранням 3 роки 6 місяців позбавлення волі».

Нині Костенко перебуває в колонії загального режиму міста Кірово-Чепецьк.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-