Судилище над Семеною: всі клопотання захисту відхилили

Судилище над Семеною: всі клопотання захисту відхилили

Укрінформ
В окупованому Криму "суд" у справі українського журналіста Миколи Семени відхилив клопотання захисту, який вимагає виключити зі справи "неприпустимі докази та  лінгвістичні висновки".

Про це повідомляє Крим.Реалії

"Адвокат Семени Олександр Попков подав клопотання про виключення неприпустимих доказів - перекладів з української та англійської мов, які завірені не перекладачем, а керівником фірми перекладів Вахтангом Карамоляном, що суперечить вимогам російського КПК, оскільки його не попередили про відповідальність за спотворення перекладу. Також адвокат Попков зазначив, що у перекладах відсутні цілі фрагменти тексту", - йдеться в повідомленні.

Також адвокат Олександр Попков поставив вимогу виключити з доказів, як неприпустимий, лінгвістичний висновок експерта ФСБ Росії Ольги Іванової. Свою вимогу захисник аргументував тим, що "питання сформульовані некоректно, виходять за рамки лінгвістичної експертизи, підмінений об'єкт дослідження, у висновку експертизи відсутня наукова основа".

Крім того, Попков до числа підстав для виключення експертизи з переліку доказів відніс "очевидну некомпетентність експерта ФСБ Іванової, яка на трьох аркушах документа припустилася 72 граматичних, мовленнєвих та логічних помилок, з яких 15 - рівня початкової школи".

На думку адвоката, у такому вигляді експертиза суперечить вимогам КПК і ганьбить інститут судової експертизи у цілому.

Проте суд у задоволенні клопотань відмовив.

Адвокат Попков звернув увагу суду на відсутність протоколів судових засідань для підготовки до дебатів, а також на відмову суду у сприянні допиту свідків Михайла Савви та Володимира Притули.

При цьому прохання до суду державного обвинувача відкласти початок дебатів, у зв'язку із необхідністю узгодити позицію із прокурором, було задоволене.

Наступне засідання у справі українського журналіста було призначене на 18 вересня 2017 року.

Перед початком судового засідання Микола Семена заявив про свою невинуватість. 

"Я не винен. Як журналіст, я мав повне право користуватися свободою слова, участю у дискусії. І у цій справі немає складу злочину. Ця аргументація, з точки зору міжнародного права і внутрішнього російського законодавства, нам здається переконливою, і ми будемо просити суддю винести виправдувальний вердикт", - заявив він.

Читайте також: Чубаров прокоментував погром окупантами храму УПЦ КП у Сімферополі

Автор Радіо Свобода і Крим.Реалії, кримський журналіст Микола Семена обвинувачується російською владою у публічних закликах до порушення територіальної цілісності Росії. У квітні 2016 року у його будинку ФСБ Росії провела обшук, а у травні того ж року йому було висунуте офіційне обвинувачення. Наразі журналіст перебуває під підпискою про невиїзд. Микола Семена заявляє, що у своїх матеріалах він реалізовував право на "вільне висловлення думки". Правозахисні та журналістські організації вважають переслідування Миколи Семени політично мотивованим. Міністерство закордонних справ України від 3 травня закликало російську владу анексованого Криму припинити переслідування українських журналістів на півострові.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-