Росія у Криму потурає проявам ксенофобії щодо кримських татар – активісти

Росія у Криму потурає проявам ксенофобії щодо кримських татар – активісти

Заява
Укрінформ
Учасники акції пам'яті московських подій 1987 року розповсюдили заяву, в якій підтверджують прагнення  кримськотатарського народу реалізувати своє право на самовизначення у Криму.

Повний текст заяви розмістив у Фейсбуці заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Нариман Джелялов.

"Ми підтверджуємо незмінне прагнення кримськотатарського народу реалізувати своє право на самовизначення у Криму тими методами і в тій формі, які передбачені міжнародним правом", - сказано у заяві.

Зазначається також, що через 30 років кримськотатарський народ знову опинився в аналогічній  ситуації: "Республіка Крим" абсолютно не сприяє реалізації права кримськотатарського народу на самовизначення, активісти кримськотатарського національного руху зазнають переслідувань з боку силових відомств РФ, заборонено діяльність Меджлісу кримськотатарського народу.

"Суспільно-політична ситуація, що склалася в Криму, характеризуються репресіями з боку російської держави за інакомислення, порушеннями загальновизнаних прав людини та прав корінних народів, відсутністю правових гарантій, що забезпечують вільний і гармонійний розвиток кримськотатарського народу, потуранням до проявів ксенофобії щодо кримських татар, створює реальну загрозу безпеки кримськотатарського народу, його правам і свободам, і в підсумку веде до дискримінації", - йдеться у заяві.

Читайте також: Пам'ятна акція у Криму відбулася попри протидію окупантів

Кримські татари підкреслили свою повагу до прав та інтересів інших жителів  півострова, проте заявляють, що "гарантована ефективна участь кримських татар в управлінні своєю історичною територією і є дійсною реалізацією загальновизнаних прав корінних народів, і є способом виживання національної культури, і є умовою збереження етнічної самоідентифікації".

Як повідомляв Укрінформ, учора кримські татари зібралися на пам'ятний захід, присвячений 30-й річниці масових мітингів кримських татар у Москві влітку 1987 року.  Окупанти блокували територію бази відпочинку в Ак-Кая, де проходив захід, нібито через повідомлення, що надійшло, про наявність на території бази "сховища зі зброєю".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-