У соцмережах збирають кошти на штрафи для незаконно засуджених кримських татар�

У соцмережах збирають кошти на штрафи для незаконно засуджених кримських татар

Укрінформ
У соцмережах набирає обертів розпочатий два дні тому "кримський марафон", відомий також під назвою "Монети від народу". Він був задуманий, щоб допомогти зібрати кошти для сплати штрафів за незаконно засуджених у окупованому Криму кримських татар.

Лише за першу добу було зібрано понад 2,5 тис. грн, повідомляє у Фейсбуці кримськотатарський активіст та журналіст Шевкет Наматуллаєв. 

"Спасибі всім величезне, хто у перший же день підключився до кримського марафону. За першу добу спільними зусиллями нам вдалося зібрати 2615 гривень = 5872 рублі за сьогоднішнім курсом. Разом у нас є 587 10-рублевих монет!", - написав журналіст.

Він також нагадав, що окупаційна влада продовжує штрафувати кримських татар. Учора за рішенням так званого суду на 10 тисяч рублів було оштрафовано 76-річного активіста Сервера Караметова лише за те, що із плакатом "Путін, наші діти не терористи" розпочав поодинокий пікет біля будівлі суду, де судять Ахтема Чийгоза. Щодо Караметова сьогодні має бути розглянутий ще один протокол, у якому його обвинувачують у непокорі поліції.

Наматуллаєв нагадав, що окупаційний "суд" призначив Емілю Білялову та Осману Белялову по 150 тис. рублів штрафу кожному (по 65 тис. Грн). Наріману Мемедемінову та Белялу Аділову присудив по 10 тис. (4300 грн). Ще кількох людей викликали до суду, швидше за все, і їм також призначать штрафи по 10 тис. рублів. У квітні вони стали свідками обшуку у домі співвітчизника Сейдамета Мустафаєва. Те, що вони просто стояли на вулиці і спостерігали за тим, як силовики проводять обшук, "суд" розцінив як участь в несанкціонованому мітингу, додав журналіст.

За його словами, щоб зламати єдність кримських татар, щоб ніхто не виходив під час проведення обшуку у сусіда, окупаційна влада почала судити кримських татар і призначати адміністративні арешти до 15 діб. "Більше ніж десятьох людей протримали у ІТТ. Але наразі порахували, що карати рублем більш ефективно для дірявого бюджету Росії", - написав Наматуллаєв.

Він зауважив, що особливістю ініціативи, розпочатої "Кримською солідарністю" на півострові, стало те, що кожен охочий може пожертвувати на оплату штрафів монету номіналом 10 рублів.

Цим марафоном активісти хочуть показати, що навіть такі величезні штрафи для усього народу і кожної людини вартують 10 рублів. Активісти принципово збираються сплатити штрафи 10-рублевими монетами, вони зазначають, що це буде декілька мішків металу, адже якщо одна монета десятирублевого номіналу важить 5,65 г, то 31 тисяч монет будуть важити 175 кг.

Читайте також: Джелялов розповів про обшук у кримськотатарського активіста

Акцію пропонується завершити 20 серпня. Зібрані гроші будуть передані ініціаторам акції, які вже у Криму поміняють купюри на "залізо".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-