МЗС готує ноту Казахстану: Крим

МЗС готує ноту Казахстану: Крим "мандрує" по карті на догоду Путіну

Відео
Укрінформ
Україна готує ноту протесту до МЗС Казахстану у зв'язку з тим, що на мистецькій виставці "Астана Арт Фест" нашу країну представили без Криму - натомість півострів домалювали до карти РФ.

Про це в коментарі журналістам розповів тимчасовий повірений у справах України в Республіці Казахстан Володимир Джиджора, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Астана Арт Фест відбувається під патронатом акімату - міської влади міста Астана. Можливо, там не помітили чи не розібралися. Поки що невідомо, чия це була ініціатива - можливо, виключно художника. Ми працюємо, щоб це прикре непорозуміння вирішити. Принаймні, я сподіваюся, що це непорозуміння, і проблему буде закрито", - сказав Джиджора.

За його словами, після виявлення факту порушення посольство одразу звернулося до казахстанської сторони та поінформувало офіційний Київ. "На найвищому державному рівні у Києві це питання розглядається. Казахстанську сторону попросили вирішити цю проблему. Окрім звернення до МЗС Казахстану та акімату Астани, ми звернулися до депутатів меджилісу - нижньої палати парламенту," - зазначив Джиджора.

Українська сторона наразі готує ноту протесту до МЗС Казахстану.

"Нота у зв'язку з наявністю ознак порушення територіальної цілосності держави, що стосується карти України, а також порушення державного сувернітету з боку Росії, адже на іншій кулі Крим домальований до карти РФ. Такі питання обов'язково узгоджуються з центральною владою: Адміністрацією Президента, Кабінетом міністрів, МЗС України. Буде складено документ, у такому вигляді ми звернемося", - додав Джиджора.

Він також відзначив, що до саміту Шанхайської організації співробітництва, який відбувся у Астані 8 червня і в якому брав участь президент РФ Володимир Путін, Україна на виставці була представлена у загальновизнаних кордонах. 

"Декілька днів тому, до саміту ШОС, усе було нормально з картою України, у загальновизнаних кордонах, з Кримом. Після того, як відбувся саміт ШОС, це змінилося. Це порушення міжнародного права, порушення резолюції Ради безпеки і оборони ООН і генеральної асамблеї ООН", - сказав голова українського посольства у Казахстані.

Він також зазначив, що подібні ситуації виникають у Казахстані досить часто - але посольство їх відслідковує.

"Подібні ситуації виникають досить часто, на превеликий жаль, тому ми постійно їх моніторимо", - прокоментував Джиджора.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-