Луценко сказав, як просувається слідство у справі про депортацію кримських татар

Луценко сказав, як просувається слідство у справі про депортацію кримських татар

Укрінформ
У ході розслідування кримінальної справи за фактом депортації кримських татар під час Другої світової війни прокуратура встановила 250 постраждалих сімей. 

Про це повідомив генеральний прокурор Юрій Луценко у четвер під час зустрічі з лідерами кримськотатарського народу Рефатом Чубаровим та Мустафою Джемілєвим, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"На сьогоднішній день прокуратура встановила понад 250 сімей потерпілих від депортації кримських татар - це більше тисячі осіб", - сказав він.

Генпрокурор зазначив, що в ході досудового слідства прокуратура збирала інформацію про депортацію кримських татар від усіх державних установ. Понад сотню запитів на інформацію було направлено до навчальних закладів та наукових бібліотек країни. 

Також прокуратура звернулася за міжнародно-правовою допомогою до Республіки Узбекистан, Республіки Казахстан і Російської Федерації, аби вони надали копії архівних документів та допомогли встановити свідків тих подій. 

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні в Україні відзначають 73-ті роковини депортації кримських татар. 

18 травня 1944 року за наказом Сталіна із Криму в Узбекистан і сусідні райони Казахстану, Таджикистану і в деякі регіони РРФСР були депортовані кримські татари. Всього було виселено 238,5 тисячі кримських татар, без урахування демобілізованих військових. У результаті депортації загинуло 46% чисельності кримськотатарського населення, серед яких половина - це діти до 18 років. В Україні депортацію кримськотатарського народу визнали геноцидом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-