Україна не полишить татар перед загрозою в окупованому Криму — Гройсман

Україна не полишить татар перед загрозою в окупованому Криму — Гройсман

Укрінформ
Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що Україна завжди буде пліч-о-пліч із кримськотатарським народом у боротьбі за життя, гідність та свободу.

Про це прем’єр сказав у зверненні з нагоди Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, опублікованому на Урядовому порталі.

“18 травня 1944 року сталінський режим розпочав депортацію кримськотатарського народу з Криму до інших республік СРСР. Загалом було депортовано близько 200 тисяч осіб. Майже половина з них загинули ще в дорозі від нелюдських умов перевезення чи вже на місці заслання. Спогади тих, хто пережив цей масовий злочин, малюють жахливу картину: тіла померлих викидали з поїздів на станціях, не даючи рідним навіть можливості їх поховати. Україна справедливо визнала цю депортацію геноцидом”, - повідомив глава уряду.

Він також підкреслив, що українці не з підручників історії знають про геноцид і які травми він залишає в національній свідомості.

“Це безкінечний біль, який протягом поколінь залишатиметься в народній пам’яті, впливатиме на його культуру і навіть на соціально-економічний розвиток”, - зауважив Гройсман.

Водночас Прем’єр-міністр наголосив, що сьогодні кримськотатарський народ спіткала нова біда, коли в окупованому Криму відбуваються переслідування і цькування кримськотатарських активістів, забороняються мирні зібрання, окупаційна влада не дозволяє вшановувати пам’ять жертв депортації.

“Страшно усвідомлювати, що сьогодні, на початку ХХІ століття, цілий народ знову зазнає жорсткого переслідування, передусім за національними, релігійними та конфесійними ознаками. Кримські татари вкотре опинилися перед смертельною загрозою”, - сказав він.

Глава уряду додав, що усі ці загрози є нашою спільною бідою і викликом не лише нашим кримськотатарським співвітчизникам, а й усій Україні та цивілізованому людству.

“Ми ніколи не зрадимо своїх кримськотатарських братів і пліч-о-пліч з ними боротимемося за життя, гідність та свободу наших народів. Разом ми обов’язково переможемо!” - наголосив Гройсман і закликав хвилиною мовчання вшанувати пам’ять про загиблих кримських татар та інших народів Криму під час депортації 1944 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-