Чубаров: Росія проводить каральну політику в окупованому Криму

Чубаров: Росія проводить каральну політику в окупованому Криму

Укрінформ
Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров вважає, що вирок російського суду про 12 роки ув’язнення, винесений Руслану Зейтуллаєву, є спробою "придушення волі і боротьби кримськотатарського народу за свої права".

Про це Чубаров написав в Facebook.

"Руслан Зейтуллаєв – кримський татарин, мусульманин, 1985 року народження, житель м. Севастополя, глава сім'ї і батько трьох малолітніх дівчаток (2009, 2011, 2012 року народження) сьогодні рішенням Північно-Кавказького окружного військового суду засуджений до 12 років позбавлення волі", - написав Чубаров.

За його словами, "жорстока каральна політика, що проводиться в Криму російською окупаційною владою відносно кримськотатарського народу має своєю кінцевою метою повне придушення волі і боротьби кримськотатарського народу за свої права на рідній землі, витіснення корінного народу за межі Криму".

Як вважає політик, очевидна сфабрикованість кримінальної справи проти Зейтуллаєва, як і подібних справ проти інших кримських татар, проти мусульман.

"Таким же цинізмом і безправ'ям супроводиться судилище над заступником голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтемом Чийгозом, що утримується в умовах позбавлення волі з січня 2015 року. Із застосуванням незаконних методів слідства і каральної психіатрії переслідується заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров. Загроза тривалих термінів позбавлення волі загрожує Алі Асанову і Мустафі Дегерменджі, а також десяткам інших кримських татар, мусульманам, огульно обвинуваченим окупаційною владою", - підкреслив Чубаров.

Всі ці факти, вважає він, стоять в одному ряду із забороною Росією Меджлісу кримськотатарського народу та іншими злочинами окупаційної влади в Криму.

"Оголошення Меджлісу кримськотатарського народу екстремістською організацією і заборона його діяльності, насильницькі викрадання і вбивства молодих кримських татар, судові переслідування членів Меджлісу, масові арешти активістів кримськотатарського народу, заборони на проживання в Криму, незаконне вилучення і захоплення майна Фонду «Крим», збройні погроми і обшуки в мечетях, репресії вірних мусульман, тиск на журналістів і вигнання незалежних кримськотатарських ЗМІ, заборони на проведення мирних зборів і мітингів направлені на затвердження в Криму обстановки тотального страху і відчаю, повної покірливості кримського суспільства беззаконню і свавіллю, яку чинить влада", - зазначив глава Меджлісу кримськотатарського народу.

Проте, вважає політик, за всі порушення прав людини, що чинять росіянами в Криму, їм доведеться відповідати.

"Кричущі порушення прав людини, що чиняться російськими окупантами в тимчасово окупованому Криму, страждання і втрати політв'язнів і членів їх сімей вже стали предметом розгляду в Міжнародному суді ООН, що взяв до розгляду позов України проти Росії в частині порушення в Криму Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Мужність і стійкість кримських татар, що проявляються ними в умовах російської окупації, вірність своєму народові, своїй землі і вірі своїх предків – Ісламу, посланому  Всевишнім Аллахом, помічені міжнародним співтовариством і є запорукою щасливого майбутнього кримськотатарського народу", - резюмував політик.

Як повідомляв Укрінформ, 26 квітня Північно-Кавказький окружний військовий суд засудив до 12 років колонії суворого режиму кримського татарина Руслана Зейтуллаєва, обвинуваченого в організації в Криму осередка "Хізб ут-Тахрір".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-