Законопроект про статус кримських татар є складовою змін до Конституції - нардеп

Законопроект про статус кримських татар є складовою змін до Конституції - нардеп

Укрінформ
Законопроект № 6315 «Про статус кримськотатарського народу» є складовою пропонованих змін до розділу X Конституції України щодо статусу Автономної Республіки Крим як національно-територіальної автономії кримськотатарського народу у складі України.

Про це в коментарі Укрінформу розповів один з авторів законопроекту Георгій Логвинський (фракція "Народний фронт").

"Ми сподіваємось, що це повинно доповнювати зміни, в тому числі, які передбачені і Конституцією України. Ми дуже сподіваємось, що вони спільно будуть прийняті і вже побачимо відповідні рухи в цьому напрямку", - сказав він.

Депутат також зазначив, що "певна робоча група", яка напрацьовуватиме зміни до Конституції у складі Конституційної комісії, вже створена.

Як повідомлялося, 7 квітня у ВР зареєстровано законопроект "Про статус кримськотатарського народу".

"Передбачене законопроектом визначення політичного статусу Автономної Республіки Крим як національно-територіальної автономії кримськотатарського народу, створеної у межах території Кримського півострова у складі суверенної і незалежної Української держави, нарешті виправить правовий нонсенс, який було створено у лютому 1991 року з відтворенням автономії Криму за територіальною ознакою та при повному ігноруванні права на самовизначення корінного народу півострову, який тільки-но повертався з місць депортації на свою Батьківщину", - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Серед авторів документу - голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, лідер кримських татар Мустафа Джемілєв.

Однією з ключових статей законопроекту є стаття 7 «Особливості статусу адміністративно-територіальних утворень на території Кримського півострову», в якій Автономна Республіка Крим визначається «національно-територіальною автономією кримськотатарського народу, створеною у межах території Кримського півострову у складі унітарної України та є формою реалізації кримськотатарським народом свого права на самовизначення».

Певні статті законопроекту спрямовані на забезпечення гарантованого представництва кримськотатарського народу в Верховній Раді України, Верховній Раді Автономної Республіки Крим, органах місцевого самоврядування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-