Питання Криму може бути ключовим у поглибленні турецько-українських відносин -  Джапарова

Питання Криму може бути ключовим у поглибленні турецько-українських відносин - Джапарова

Укрінформ
Питання Криму і кримських татар можуть бути ключовими з точки зору розвитку та поглиблення турецько-українських відносин.

Про це заявила перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова під час експертних дебатів в Укрінформі.

«Потенціал турецько-українських відносин не є вичерпним. Він насправді в Україні не є використаним максимально. Мені здається, що кримські татари, як корінний народ, і питання Криму можуть бути ключовими з точки зору розвитку і поглиблення цих відносин», - заявила Джапарова.

Вона зауважила, що «до 2014 року ставлення до кримськотатарського народу було більш негативним, навіть на офіційному рівні, тому що культивувалися думки про те, що кримські татари бачать своє майбутнє в лавах Турецької Республіки».

«Втім події 2014 року довели, що кримські татари поважають свою Батьківщину, якою є Україна, в першу чергу. І саме сьогодні останній візит керівництва Турецької Республіки в Україну і навпаки  - українського керівництва до Туреччини, і демонструють важливість кримськотатарського фактору», - вважає перший заступник міністра.

Вона зазначила, що питання Криму "є червоною лінією в стосунках Турецької Республіки і Російської Федерації сьогодні".

«Я дякую позиції Турецької Республіки за політику невизнання анексії Криму. Ми віримо в те, що ця політика буде продовжена», - зауважила Джапарова.

Окрім того, вона переконана, що Україна мусить розвивати не тільки бізнес-зв'язки, політичні, дипломатичні, співпрацю в рамках різних платформ, але в першу чергу - комунікаційні зв'язки.

"Ми з паном послом (Турецької Республіки в Україні - ред.) вже обговорювали питання мого візиту в Турецьку Республіку саме з точки зору налагодження зв'язків, медіазв'язків між Туреччиною та Україною. Вірю, що таке відбудеться. І одне скажу точно. Сьогодні Україна піднімає два аспекти -  започаткування гуманітарної платформи з точки зору постійної міжнародної присутності в Криму для того, щоб захищати корінний народ, який сьогодні репресують за етнічною ознакою і релігійною", - зазначила Джапарова.

За її словами, є і другий аспект - політичний. 

"Сьогодні не секрет, що всі соромляться сказати про те, що статус Криму буде переглянуто. Я особисто вірю в те, що Крим не буде постійно під російською юрисдикцією. Це питання часу. І от саме в цьому аспекті відносини і рівень відносин між Туреччиною та Україною є ключовим. Саме з точки зору майбутнього Криму. І це майбутнє без врахування кримськотатарського фактору не є можливим", -  підкреслила Джапарова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-