Джапарова: Три роки окупації Криму - спротив триває

Джапарова: Три роки окупації Криму - спротив триває

Укрінформ
У третю річницю анексії Криму ситуація з правами людини на півострові не поліпшується. Рівень страхів у Криму підтримується Росією для припинення спротиву окупації.

Про це на прес-конференції в Укрінформі заявила перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У третю річницю окупації ми свідчимо, що, на жаль, ситуація не поліпшується - репресії тривають, і ми розуміємо, що всі публічні історії репресій створюються задля того, щоб підтримувати високий рівень і температуру страхів. Окупувавши Крим, Росія порушила 403 міжнародні односторонні договори з Україною. Окупація торкнулася абсолютно всіх сторін життя наших громадян в Криму - освіта, культурна спадщина... Мене вразило, що тільки в одній із 533-х шкіл Криму можна отримати освіту українською мовою", - сказала Джапарова.

За її словами, "вихолощення української мови в Криму очевидне, ця мова не бажана, і розмовляти нею навіть ризиковано для здоров'я і життя".

"Ми розуміємо, що це робиться навмисне, щоб знищити українські файли на території Криму і в свідомості людей", - зазначила Джапарова.

Тим не менш, вважає вона, "в Криму був, є і триває громадянський спротив окупації", і символом цього спротиву став багатотисячний мітинг у Криму, що проходив 26 лютого 2014 року.

"Тому всі заходи, які ми формуємо навколо Дня спротиву російській окупації в Криму, ми пропонуємо відзначати 26 лютого в день великого мітингу, який насправді є найпотужнішим проявом спротиву кримчан російській окупації. Це ненасильницький громадянський акт неприйняття російської дійсності, за що велике число людей досі страждає. Було сфабриковано справу "26 лютого", і троє кримських татар Мустафа Дегерменджи, Алі Асанов і Ахтем Чийгоз - знаходяться в СІЗО, очікуючи на рішення суду", - розповіла Джапарова.

Вона зазначила, що 25-26 лютого у Києві пройде міжнародний форум, присвячений 3-ій річниці окупації Криму, мета якого - висвітлення проблемних питань наслідків окупації Криму.

"У цьому форумі будуть чотири робочі панелі. Спікерами форуму будуть не лише експерти з кримських питань, тому що нам важливо знати як кримські проблеми розуміють інші люди. Ми говоритимемо про те, яке майбутнє може бути у Криму, і нам важливо розуміти, як це майбутнє бачать українці", - наголосила Джапарова.

Вона зазначила, що за три роки розуміння проблем Криму в Україні "посилилося".

"Не все робиться так швидко, як хотілося б, але ми сподіваємося, що політика щодо Криму буде більш ефективною. На щастя, розуміння проблеми Криму в Україні є, і за три роки воно посилилося і на рівні уряду України, і на громадському рівні", - резюмувала заступник міністра інформполітики.

Як відомо, 26 лютого в Криму пройшов багатотисячний мітинг біля стін Верховної Ради Криму, в якому брали участь проукраїнські активісти, які виступали за цілісність України, і представники партії "Русское единство", очолюваної нинішнім главою" Криму Сергієм Аксьоновим. У цей день Верховна Рада АРК так і не змогла прийняти рішення за статус "російського Криму". На наступний день, 27 лютого, російські військові захопили всі будівлі органів української влади в Криму, піднявши над ними російські прапори, а також заблокували українські військові частини. День 26 лютого проголошено в Україні днем спротиву окупації Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-