Мінкульт вимагає не допустити російсько-британського археологічного проекту в Криму

Мінкульт вимагає не допустити російсько-британського археологічного проекту в Криму

Укрінформ
Мінкультури звернулося до МЗС України з вимогою надіслати ноти протесту МЗС РФ та МЗС Великої Британії та Північної Ірландії у зв'язку з намірами окупаційної влади АР Крим і британських вчених-археологів з університету Брістоля та англійського військово-історичного журналу реалізувати спільний історико-археологічний проект, пов'язаний з подіями Кримської війни 1853-1856 років.

Про це повідомляє прес-служба міністерства.

"Будь-яке втручання у цілісність об'єктів культурної спадщини, що знаходяться на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополя, розцінюватиметься українською стороною як порушення Росією своїх обов'язків як держави-окупанта з покладенням на неї за такі дії міжнародно-правової відповідальності", - йдеться в повідомленні.

Мінкультури вимагає від РФ як держави, що здійснює тимчасову незаконну окупацію українських територій, забезпечити виконання своїх зобов'язань згідно з міжнародним правом. А також просить Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії вжити заходів для недопущення відвідування окупованої території АР Крим та м. Севастополя громадянами Великобританії, в тому числі британськими археологами з університету м.Брістоля та англійського військово-історичного журналу, та наголошує на необхідності дотримання режиму в'їзду на окуповану територію України, встановленого діючим законодавством України.

"Станом на сьогодні Мінкультури не видавало жодних дозвільних документів на проведення робіт на тимчасово окупованих територіях АР Крим та м. Севастополя", - наголошують у відомстві.

Мінкультури звернулося до Генерального директора ЮНЕСКО Ірини Бокової із закликом засудити протиправні дії РФ як країни-окупанта та вжити заходів щодо відновлення правового порядку згідно з Конвенціями ЮНЕСКО.

Також Мінкультури звертає увагу на те, що археологічна спадщина України потребує особливого режиму захисту, передбаченого положеннями Конвенції ЮНЕСКО про охорону всесвітньої культурної та природної спадщини 1972 року, стороною якої є РФ.

Крім цього, відповідно до положень Конвенції 1954 року про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту, держава, що здійснює окупацію, зобов'язана забезпечити належну охорону культурних цінностей та повагу до них. Також, відповідно до статті 3 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", сухопутна територія АР Крим та м.Севастополя є тимчасово окупованою територією внаслідок збройної агресії РФ.

Згідно зі статтею 32 Рекомендацій від 05.12.1956 року, що визначають принципи міжнародної регламентації археологічних розкопок, у разі збройного конфлікту держави-члени ЮНЕСКО, що окупували територію тієї чи іншої держави, повинні утримуватися від проведення археологічних розкопок на окупованій ними території.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-