У Криму переслідують за моніторинг обшуків ФСБ - правозахисниця

У Криму переслідують за моніторинг обшуків ФСБ - правозахисниця

Укрінформ
Переслідування інакодумства в Криму йде в усіх напрямках, в тому числі стосовно тих, хто підтримує активістів.

Про це у п'ятницю в Укрінформі на прес-конференції "Захист громадян України в окупованому Криму. Звіт адвокатів і правозахисників по 2016 рік план на 2017 рік" заявила правозахисниця Ліля Гемеджі.

"У Криму утворився прошарок громадських активістів, які відвідують місця обшуків, судові засідання, які моніторять ситуацію і висвітлюють її у ЗМІ. Дані особи почали зазнавати адміністративного переслідування. Як мінімум, п'ять осіб було піддано адміністративному стягненню за участь у несанкціонованому мітингу біля кафе "Салачик" в місті Бахчисараї, який проходив 12 травня 2016 року під час обшуку в цьому кафе", - розповіла Гемеджі.

За її словами, небайдужих людей, які прийшли на мітинг, зараз "відпрацьовує ФСБ" з метою їх залякування, а також приховування інформації про порушення прав людини в Криму.

При цьому, підкреслила правозахисниця, "адміністративні справи ведуться з великими порушеннями, адмінпротоколи не відповідають букві закону, особи, яких притягають до адміністративної відповідальності, позбавлені можливості скористатися послугами захисту, терміни складання адмінпротоколів порушуються, а якщо справа потрапляє до суду першої інстанції, відхиляються всі клопотання".

Крім того, зазначила Гемеджі, перед початком судового засідання обвинуваченим роздають бланки пояснювальних, в яких притягнені до адміністративної відповідальності особи просять призначити їм мінімальний штраф, у зв'язку з чим вони мають "визнати свою провину і покаятися".

Як повідомила Гемеджі, п'ятеро активістів у Криму вже заплатили великі штрафи від 10 до 20 тисяч рублів. Більше того, після двох адміністративних притягнень у силовиків є підстави для дій щодо активістів у кримінальному порядку.

"При цьому суддів не хвилює, що у них немає достатніх доказів провини переслідуваних, що зібрання, за які переслідують громадян, не створювали жодних перешкод для функціонування об'єктів життєзабезпечення і руху транспорту", - підкреслила правозахисниця.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-