Звіт про злочини РФ у Криму Гаага може вивчати до трьох років - правозахисники

Звіт про злочини РФ у Криму Гаага може вивчати до трьох років - правозахисники

Укрінформ
Правозахисники припускають, що вивчення Міжнародним кримінальним судом у Гаазі зібраних матеріалів про злочини Росії в окупованому Криму може тривати до трьох років.

Таку думку висловив колишній уповноважений Грузії у Європейському суді з прав людини Сімон Папуашвілі, йдеться у статті у DT.UA.

Як зазначає автор, Офіс прокурора у Гаазі не обмежений часовими рамками. "Як відомо, МКС працює на принципі компліментарності. Тобто він починає розслідувати злочини тільки в тому разі, коли розуміє, що країна не хоче або з різних причин не здатна розслідувати міжнародні злочини", – йдеться у статті. 

На думку голови Європейського комітету проти тортур Миколи Гнатовського, якби Україна була повноправним членом суду, можна було б заощадити багато часу. "Ми знову стали в позицію об'єкта замість того, щоб бути активним суб'єктом. Ми відкрилися і сказали суду: "Ось дивіться на всю нашу білизну і думайте, що з цим робити". Якби ми були членом МКС, то могли б відразу передати ситуацію на розгляд прокурору і, як мінімум, заощадили б час на одному етапі - попередньому розслідуванні", - пояснив він.

Водночас Гнатовський не став прогнозувати, чи порушить гаазький прокурор справу за злочинами в Криму.

Правозахисники ж сходяться у думці, що в разі порушення справи розслідування буде складним, якщо врахувати ізольованість півострова і відмову РФ від співпраці з МКС.

"Але це не стане перешкодою. У такому випадку свідки, постраждалі та їхні адвокати поїдуть свідчити в Гаагу", - пояснив Гнатовський. 

Нагадаємо, в листопаді група правозахисників направила на розгляд Міжнародного кримінального суду звіт із доказами злочинів проти людяності на території окупованого РФ Кримського півострова

15 листопада Міжнародний кримінальний суд у Гаазі прирівняв анексію Криму до міжнародного збройного конфлікту. Вже наступного дня  Президент РФ Володимир Путін підписав розпорядження про намір Росії не ставати учасником Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-