У Гаазі прокоментували відмову Росії від Римського статуту

У Гаазі прокоментували відмову Росії від Римського статуту

Укрінформ
Відмова Росії від ратифікації Римського статуту не впливає на юрисдикцію та діяльність Міжнародного кримінального суду(МКС).

Про це заявив речник МКС Фаді ель Абдалла під час спілкування з журналістами у четвер у Гаазі.

"Насправді, момент, коли країна підписує угоду та вирішує не ратифіковувати документ, означає, що країна не була членом угоди. Це означає, що оголошення того, що країна не має наміру ратифіковувати в майбутньому, не змінює юридичного статусу і не має впливу на діяльність МКС, оскільки не було ніякої зміни статусу. Це суверенне рішення кожної країни, але це не має впливу на юрисдикцію МКС", - сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, минулого тижня президент РФ Володимир Путін підписав розпорядження з дорученням для російського МЗС повідомити генерального секретаря ООН, що "Росія має намір не стати учасником Римського статуту Міжнародного кримінального суду". Це сталося відразу слідом за публікацією щорічного звіту прокурора МКС про поточні попередні розслідування. Прокурор суду Фату Бенсуда в звіті щодо попереднього розслідування справи «Ситуація в Україні», опублікованому 14 листопада прирівняла анексію Криму Росією до міжнародного збройного конфлікту.

Нагадаємо, Римський статут є установчим документом Міжнародного кримінального суду. За даними МКС, наразі 124 країни є членами суду. Україна не є членом суду однак скористалася статею 12 Римського статуту, яка дозволяє країнам поширювати юрисдикцію суду на окремі часові періоди. 17 квітня 2014 року Україна подала до МКС заяву визнавши юрисдикцію суду щодо злочинів, вчинених в період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року на Майдані. 8 вересня Україна подала до Міжнародного кримінального суду другу заяву про визнання юрисдикції на її території з моменту початку російської агресії.

Міжнародний кримінальний суд розпочав роботу у 2002 році. Юрисдикція поширюється на три види злочинів - злочини проти людяності, воєнні злочини та геноцид.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-