Директор музеїв Кремля підтримує повернення скіфського золота Україні

Директор музеїв Кремля підтримує повернення скіфського золота Україні

Укрінформ
Дочка Юрія Гагаріна, директор Музеїв Московського Кремля Олена Гагаріна назвала обгрунтованим рішення суду Амстердама, який вирішив повернути Україні колекцію скіфського золота, вивезену з Криму, пізніше окупованого Росією.

Про це повідомляє Інтерфакс.

"Весь музейний фонд - це власність держави, а не майно окремо взятого музею або іншого закладу культури. В даному випадку, коли предмети були вивезені з території України і належали Україні як державі, це рішення видається мені цілком обгрунтованим", - сказала Гагаріна.

За її словами, всі питання про приналежність музейних експонатів конкретному музею повинні вирішуватися вже після того, як предмети повернуться власнику.

Як повідомлялося, Окружний суд Амстердама 14 грудня вирішив, що скіфське золото належить Україні. Золота колекція була вивезена на виставку "Крим: золото і секрети Чорного моря" до амстердамського музею Алларда Пірсона в лютому 2014 року. У колекції - більше двох тисяч експонатів загальною вартістю понад мільйон євро.

Попри рішення суду на користь України, скарби скіфів відразу не повернуться. Золото залишиться у музеї Алларда Пірсона ще на 3 місяці – на строк апеляцій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-