Росія в Криму знищує громадянське суспільство - експерт

Росія в Криму знищує громадянське суспільство - експерт

Укрінформ
Протягом 2 років окупації Російська Федерація в Криму розгорнула широкомасштабну боротьбу проти представників громадянського суспільства.
Про це сказала правозахисниця, голова правління ГО "Центр громадянських свобод" Олександра Матвійчук під час прес-конференції "Два роки легалізації анексії Криму. Переслідування, репресії в Криму та проблеми ВПО в Україні", повідомляє кореспондент Укрінформу.  
"За ці 2 роки Російська Федерація і окупаційна влада винні у розгортанні системи масштабних і організованих переслідувань проти представників громадянського суспільства. На території півострова немає жодного ефективного способу захиститися від переслідувань... Ми бачимо, що всі напрацьовані  інструменти законодавства і практики просто використовують, щоб як катком винищити будь-яке громадянське суспільство на території окупованого півострова", - сказала Матвійчук.
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська погодилася, що громадянське суспільство в Криму знищується, та навела приклад цього. 
"Один з прикладів - це доля кримської польової місії. Це була місія правозахисників, яка складалася з активістів з України, РФ, Білорусі. Її очолював член Ради з прав людини при президентові РФ Адрій Юров. Ця організація була змушена або перереєстровуватися згідно з новим російським законодавством або припинити свою діяльність. Робота правозахисників стала небезпечною на території півострова і по суті вона формально стала не працюючою", - сказала Лутковська.
Матвійчук продовжила, що у боротьбі проти громадянського суспільства окупаційна влада вдається до різних методів, зокрема так званих правомірних обшуків, які можуть проводитися в будь-який час у квартирах переслідуваних людей. 
"В нас є приклад коли після недавньої зустрічі з російськими правозахисниками люди, яких переслідують, повідомили, що навіть сплять одягнутими через те, що обшуки починаються о 6 чи 7 ранку. Щоб не бути в принизливій ситуації, вони змушені вдаватися до таких методів", - зазначила Матвійчук.
Правозахисниця повідомила про справи, які зараз розглядаються і вирішуються юристами з питання політичних арештів в Криму громадян України. 
"У нас є кампанія, присвячена ув'язненим за політичними мотивами громадянам України в РФ і Криму. Зараз  у нас в списку 25 людей. Що цікаво, 19 з них арештовані в Криму. 11 з них - це кримські татари, семеро, всупереч міжнародному праву, після затримання в Криму були переведені в РФ, 12 досі знаходяться в окупованому Криму", - наголосила Матвійчук.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-