Битва за Україну. День вісімсот тридцять дев’ятий

Битва за Україну. День вісімсот тридцять дев’ятий

Укрінформ
США скасували заборону на зброю для «Азову». В Україні запрацював спільний виробничий майданчик Укроборонпрому і Rheinmetall – цех із ремонту та виробництва бронетехніки

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот тридцять девятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 11 червня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Адміністрація президента США Джо Байдена зняла багаторічну заборону на постачання зброї 12-й бригаді спеціального призначення «Азов» Національної гвардії України – The Washington Post.

- В Україні запрацював спільний виробничий майданчик Укроборонпрому і Rheinmetall – цех із ремонту та виробництва бронетехніки – Олександр Камишін, міністр з питань стратегічних галузей промисловості України.

***

- Конференція з відновлення України – Ukraine Recovery Conference – стартувала в Берліні за участю Президента України Володимира Зеленського та канцлера ФРН Олафа Шольца – Укрінформ. Участь у дводенному заході беруть понад 2 тисячі політиків, дипломатів, представників бізнесу, муніципалітетів, громадянського суспільства з різних країн тощо.

Основне з конференції:

  • Путін намагається ударами по Україні відточити практики знищення енергооб’єктів від звичайних теплових електростанцій і дамб до таких елементів енергосистем, як газові сховища та інтерконектори, які поєднують нашу енергосистему з європейською Володимир Зеленський, президент України.

  • Питання української енергетики є для партнерів одним із головних на порядку денному –  Олаф Шольц, канцлер ФРН.

  • Україна за допомогою партнерів має намір побудувати у 2024 році до 1 гігавата газової маневреної генерації та ще 4 гігавати у найближчі роки Володимир Зеленський, президент України.

  • Сполучені Штати надають 824 мільйони доларів для підтримки української енергетичної інфраструктури Пенні Пріцкер, спецпредставниця США з питань економічного відновлення України.

  • Ключовим завданням сьогодні є позбавляти Росію переваг. Станом на тепер найбільша російська стратегічна перевага над Україною – це перевага у небі – Володимир Зеленський, президент України.

  • Протягом наступних місяців Німеччина передасть Україні третю систему протиповітряної оборони Patriot, а також установки IRIS-T, Gepard, ракети та боєприпаси Олаф Шольц, канцлер ФРН.

  • Італія надасть Україні новий пакет військової допомоги, більшу частину якого становитимуть засоби протиповітряної оборони, а також пакет економічної допомоги Україні для відновлення інфраструктури на суму 140 мільйонів євро Антоніо Таяні, міністр закордонних справ Італії.

  • Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба поділив довгострокові потреби у відбудові нашої країни на 5 кроків: протиповітряна оборона, інвестиції, макрофінансова підтримка, членство в ЄС і заморожені активи Росії.

  • Європейський Союз у червні виділить Україні 1,9 млрд євро фінансової підтримки за програмою Ukraine Facility Урсула фон де Ляєн, глава Єврокомісії.

  • Європейський Союз знайшов правовий шлях для того, щоб передати Україні надходження від заблокованих російських фінансових активів, тож перші перерахування в обсязі 1,5 мільярда євро з цих надходжень Україна зможе отримати вже у липні поточного року Урсула фон де Ляєн.

  • Україна виконала всі реформи та перетворення, визначені Єврокомісією у процесі її входження до ЄС, тож ЄС має розпочати переговори щодо членства з Україною вже до кінця червня цього року Урсула фон де Ляєн.

  • Євросоюз надає Україні ґрунтовну фінансову допомогу в рамках бюджетного Українського фонду в обсязі 50 мільярдів євро, і водночас разом із партнерськими європейськими банками створює фінансову програму підтримки інвестицій в Україну на €1,4 мільярда – Урсула фон де Ляєн.

Президент Зеленський провів двосторонні переговори з канцлером ФРН Олафом Шольцом – Укрінформ. Головне зі спільного брифінгу:

  • Росія має усвідомити необхідність виведення своїх військ із території України, це створить умови для мирних переговорів Олаф Шольц.
  • Росія щодня використовує близько 100 авіаційних керованих авіабомб. Жодна протиповітряна система з такою кількістю не впорається, потрібні комплексні рішення, які сьогодні у Берліні обговорювалисяЗеленський.
  • Сьогодні важливо не віддати мирну ініціативу Росії, тому що російське бачення завершення війни було продемонстроване у день вторгнення – це окупація України Зеленський.

- Президент України виступив на спеціальному пленарному засіданні Бундестагу – Укрінформ.

- На полях Конференції з відновлення України

  • Президент Зеленський і прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте обговорили Глобальний саміт миру та прогрес Української держави на шляху до Європейського Союзу – Фейсбук Зеленського.

  • Міністри закордонних справ України та Швейцарії Дмитро Кулеба й Ігнаціо Кассіс обговорили підготовку до Глобального саміту миру, яка наразі перебуває на завершальній стадії – соцмережа Х Кулеби.

  • Міністр фінансів України Сергій Марченко та керівник Банку розвитку Ради Європи Карло Монтічеллі підписали Угоду щодо надання Україні позики обсягом 100 млн євро в рамках проєкту «НОМЕ. Компенсація за знищене житло» – Мінфін.

  • НАК «Нафтогаз України» та Європейський інвестиційний банк підписали угоду про залучення грантової технічної допомоги для розробки стратегії декарбонізації Нафтогазу – пресслужба Нафтогазу.

  • НЕК «Укренерго» підписав грантову угоду на суму 15 млн євро з Кредитною установою  KfW для відновлення пошкоджених росіянами підстанцій – Володимир Кудрицький, голова правління НЕК «Укренерго».

- Прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні Багатосторонньої координаційної платформи донорів міністерського рівня у рамках Конференції з питань відновлення України:

  • Одним із пріоритетів має стати передача російських заморожених суверенних активів для стійкості та відновлення України.
  • Упродовж наступних 10 років Україні необхідно від 10 до 30 млрд доларів щорічних інвестицій від партнерів.

ЦИТАТА

Володимир Зеленський, президент України: «Україна виконала всі вимоги для фактичного відкриття переговорів про членство нашої держави у Європейському Союзі. Усі передумови реалізовані. Цей червень має стати тим часом, коли буде затверджена переговорна рамка і розпочаті перемовини».

Єнс Столтенберг, генсек НАТО: «Ми маємо ухвалити важливі рішення щодо стримування та оборони, щодо підтримки України, а також як зміцнити співпрацю з нашими індо-тихоокеанськими партнерами, щоб відповісти на виклики для нашої безпеки від Китаю. Але найбільш невідкладним завданням є надання підтримки Україні так довго, як це буде необхідним».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Село Іванівське Донецької області лишається під контролем Сил оборони, проте окупанти не припиняють спроби штурмувати населений пункт та обстрілювати його зі всіх видів озброєння – Назар Волошин, речник оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця». Від початку доби, станом на 9:00, захисники зупинили сім спроб росіян прорвати оборону українських військ у районі Іванівського, Кліщіївки, Андріївки та Нового.

- Сили оборони знищили на сході рідкісну російську установку «Тюльпан» та багатофункціональний комплекс радіоелектронної боротьби «Борисоглебськ-2» – Назар Волошин, речник ОСУВ «Хортиця» – Назар Волошин.

- На Харківському напрямку прикордонники знищили російський комплекс спостереження «Муром» – Держприкордонслужба.

- На фронті від початку доби сталося 69 бойових зіткнень. Ворог атакує на п’яти напрямках, найбільша активність на даний час фіксується на Покровському та Куп’янському напрямках – Генштаб ЗСУ (станом на 16:00)

  • На Покровському напрямку активність ворога зберігається в районах Новоолександрівки, Сокола, Новоселівки Першої і Калинового. Йдеться вже про 18 атак загарбників на цьому напрямку з початку доби.
  • На Куп’янському напрямку кількість російських атак збільшилась до чотирьох, з них дві, в районах Піщаного та Берестового, тривають.
  • На даний час три спроби російських загарбників просунутись вперед стримують українські підрозділи на Лиманському напрямку. Бої точаться у двох локаціях біля Греківки та в районі Тернів. Загальна кількість штурмових дій ворога на цьому напрямку за сьогодні – 14.
  • На Краматорському напрямку українські захисники продовжують відбивати атаки росіян. Тривають три боєзіткнення в районах населених пунктів Часів Яр та Кліщіївка. Загальна кількість ворожих штурмів на напрямку зросла до дев’яти..

- На Харківщині внаслідок важкого поранення від влучання КАБа загинув військовий фотограф Арсен Федосенко. Вічна пам'ять Герою...

***

- Ворог вночі скинув на житловий квартал у Костянтинівці на Донеччині КАБ-500 – п’ятеро мирних мешканців дістали поранення – Донецька облпрокуратура.

- На тимчасово захоплених росіянами територіях Луганської області від початку року пожежі знищили майже 7 тис. га території лісових масивів – Луганська ОВА.

- Російські загарбники минулої доби обстріляли Донецьку, Харківську, Херсонську області, загинули 5 людей, ще 21 зазнали поранень – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Міноборони України запустило сайт щодо підбору вакансій та підрозділів для військової служби – пресслужба МВС.

- За фактом витоку інформації про розслідування кримінальних справ Національного антикорупційного бюро проводиться досудове розслідування – Семен Кривонос, директор НАБУ. Процесуальне керівництво у досудовому розслідуванні здійснює САП.

- У Запоріжжі вбили директора департаменту правозабезпечення мерії Максима Денщіка. За фактом убивства слідчі ГУ Нацполіції в Запорізькій області розпочали розслідування – Запорізька міськрада.

- СБУ затримала в Києві колаборантку – доньку ексмера Полтави Олександра Мамая, яка співпрацювала з державою-агресором у 2022 та 2023 роках – СБУ.

- Родичі українців, які перебувають у полоні РФ, проведуть міжнародний адвокаційний тур Save ukranian prisoners of war («Врятуйте українських військовополонених») – Укрінформ.

- Україну на чотирирічний термін вперше обрали до складу Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини – МКІП.

***

- Через зростання споживання електрики 11 червня графіки погодинних відключень діятимуть з 14:00 до 23:00 – НЕК «Укренерго». Імпорт електроенергії запланований протягом доби з Румунії, Словаччини, Польщі, Угорщини, Молдови загальним обсягом 27 865 МВт-год. Експорт не здійснюється.

- Україна і Канада погодили ветеринарний сертифікат щодо експорту яєчних продуктів – Держпродспоживслужба.

- Акцизи на пальне можуть зрости на 1,5-2 грн за літр, однак це не матиме суттєвого впливу на ринок – консалтингова група «А95».

- Збитки та втрати енергетичного сектору України внаслідок війни перевищили $56 млрд – оцінка KSE Institute.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Комунікаційна група з питань України, створена США та Польщею за участю України, а також інших держав і організацій – партнерів, буде базуватися у Варшаві – МЗС України.

- Українські та японські компанії підписали 23 меморандуми про економічну співпрацю напередодні URC2024 (Конференція з відновлення України) – Мінекономіки України. Японська організація зовнішньої торгівлі (JETRO) ухвалила рішення відкрити свій офіс у Києві.

- Міністр енергетики України Герман Галущенко та міністр торгівлі та промисловості Королівства Норвегія Сесілі Мірсет підписали меморандум про енергетичне партнерство – пресслужба Міненерго.

- Міністр енергетики України Герман Галущенко провів зустріч з президентом і головою ради директорів Експортно-імпортного банку США (EXIM) Ретою Джо Льюїс, обговоривши фінансування проєктів атомної генерації – Міненерго.

- Представники провідних світових компаній та бізнес-асоціацій, які зацікавлені інвестувати в українську економіку, створили Консультативну раду бізнесу (Business Advisory Council) – Мінекономіки.

- Естонія оголосила про новий пакет військової допомоги для України. Таллінн передасть ЗРК малого радіуса дії Mistral та снаряди до них – міноборони країни.

- Європейська комісія 11 червня запропонувала продовжити тимчасовий захист для осіб, які рятувалися від російської агресії проти України, ще на рік – з 5 березня 2025 року до 4 березня 2026 року – пресреліз Єврокомісії.

***

- Термін дії угоди про транзит російського газу до ЄС спливає наприкінці цього року і ЄС обговорює з Україною транзит газу наступного року. Один із варіантів – закачувати газ з Азербайджану до російських трубопроводів, що ведуть до Європи – Bloomberg.

- Президентка Європарламенту Роберта Мецола переобралась до цього органу на виборах на Мальті, отримавши найбільше голосів в історії євровиборів у цій країні – The Times of Malta.

- Фінляндія готує кроки для усунення потенційних ризиків для безпеки, пов'язаних з російською нерухомістю поблизу об'єктів критичної інфраструктури – Петтері Орпо, прем'єр-міністр Фінляндії.

- У Ризі саміт «Бухарестської дев’ятки» (об’єднує дев’ять країн східного крила НАТО) не зміг узгодити спільну заяву та домовитись щодо наступника Єнса Столтенберга в Альянсі. Завадила позиція Угорщини – Петр Павел, президент Чехії. Дипломати з країн «Бухарестської дев'ятки» обговорюють можливість виключення Угорщини з майбутніх зустрічей групи.

- Австрія відкликала постійну акредитацію у кореспондента російського державного інформагентства «ТАСС» Івана Попова, який раніше у журналістському розслідуванні згадувався як співробітник російської Служби зовнішньої розвідки – АРА.

- Віцепрезидент Малаві Саулос Чиліма і ще дев’ять людей загинули в авіакатастрофі – Лазарус Чаквера, президент країни.

***

- Вранці по Голанських висотах в Ізраїлі було випущено 50 ракет з території Лівану, як стверджується, у відповідь на удар ЦАХАЛу. Ніхто не постраждав, але у деяких місцевостях виникли пожежі – Times of Israel.

ВОРОГ

- На Росії у Москві вбили Дениса Безпроскурного, колаборанта й колишнього так званого «начальника міліції» Краматорська, який співпрацював з Гіркіним. Безпроскурного зарізали мечем – росЗМІ.

- Російські лікарі не змогли врятувати колишнього міського голову Купʼянська Геннадія Мацегору, підстреленого в Москві. Він помер від отриманих поранень – росЗМІ.

- Міноборони Росії розпочало другий етап навчань з тактичною ядерною зброєю, під час якого буде відпрацьовано «питання спільної підготовки частин збройних сил РФ та Білорусі до бойового застосування тактичної ядерної зброї» – росЗМІ.

- МЗС Росії оголосило про вислання з країни журналістки австрійського телеканалу ORF Марії Кпіпс-Віттінг у відповідь на рішення Відня позбавити реєстрації пропагандиста агентства ТАСС – російське МЗС.

- У горах Північної Осетії розбився літак Су-34 повітряно-космічних сил Росії – міноборони РФ. Попередньою причиною катастрофи Су-34 у Північній Осетії назвали технічну несправність, члени екіпажу загинули.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-