Міноборони скоротило процедуру кодифікації озброєння до 10 діб

Міноборони скоротило процедуру кодифікації озброєння до 10 діб

Укрінформ
Міністерство оборони України скоротило процедуру допуску до експлуатації нових зразків озброєння та військової і спеціальної техніки (ОВТ) до 10 днів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міноборони.

Зазначається, що міністр оборони України Рустем Умєров затвердив інструкцію з організації в Міністерстві оборони постачання озброєння, військової і спеціальної техніки під час дії правового режиму воєнного стану.

«Відтепер процедура отримання для нового зразка озброєння та військової техніки коду НАТО скорочується до 10 днів», - підкреслили у відомстві.

Зразок ОВТ, який пройшов кодифікацію дозволено закуповувати за кошти державного бюджету і використовувати у підрозділах Сил оборони України.

У Міноборони також нагадали, що 21 листопада 2023 року року з ініціативи міністра оборони України на засіданні уряду були внесені зміни до постанови Кабінету Міністрів від 25.02.2015 р. № 345. Це рішення спростило процедуру кодифікації (допуску до експлуатації) запропонованих розробниками нових зразків ОВТ до 20 діб. До цього рішення Кабміну, процес допуску до експлуатації нових зразків ОВТ тривав декілька місяців або років. Це рішення багато в чому відіграло важливу роль у збільшення кількості нової техніки та озброєння у війську,

Нова інструкція ще більше спрощує існуючий порядок, прибравши з процесу окремі дублюючі дії.

«Ситуація на фронті вимагає пришвидшення багатьох процесів. Зокрема, щодо допущення до експлуатації нових зразків озброєння та військової техніки для наших підрозділів. Тому було підготовлено низку пропозицій для оптимізації процесів та удосконалення існуючої нормативної бази щодо присвоєння зразкам ОВТ коду НАТО», - зазначив перший заступник міністра оборони України генерал-лейтенант Іван Гаврилюк.

Читайте також: Міноборони шукає розробників симуляторів віртуальної реальності для тренувань військових

Удосконалення певних алгоритмів, нині дозволяє Міноборони здійснювати кодифікацію предмета постачання за результатами вивчення заявлених розробником тактико-технічних характеристик (ТТХ) зразків товарів оборонного призначення та ознайомлення з результатами випробувань, проведених самим розробником.

До пропозиції щодо кодифікації зразка з пакетом документів долучаються програма та методики проведення випробувань зразка, акт та протоколи достатності проведених розробниками випробувань для підтвердження заявлених тактико-технічних характеристик зразка, погоджений з військовим представництвом проєкт технічних умов. У такому випадку за правилами нової інструкції, виробник може пройти процедуру випробування у максимально стислий термін.

Коли підприємства розробники озброєння та військової техніки не мають ресурсних та технічних можливостей для проведення випробувань, до прикладу снаряду, самостійно, то укладається спільне рішення Міноборони та виробника на проведення такого випробування. У такому випадку процес кодифікації нового зразка озброєння може зайняти дещо більше часу.

Як повідомляв Укрінформ, обсяги виробництва військової техніки в Україні зросли втроє, причому за деякими напрямками – в десятки разів.

Фото: АрмияInform

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-