Росія використає припинення вогню для підготовки нових наступальних операцій - ISW

Росія використає припинення вогню для підготовки нових наступальних операцій - ISW

Укрінформ
Росія використає будь-яке припинення вогню для підготовки до майбутніх наступальних операцій в Україні.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

«Західні ЗМІ продовжують повідомляти, що президент Росії Володимир Путін зацікавлений у припиненні вогню в Україні шляхом переговорів, хоча риторика Кремля та військові дії Росії показують, що Путін залишається незацікавленим у змістовних переговорах і будь-якому врегулюванні, яке б завадило йому знищити незалежну українську державу», - йдеться у звіті.

Аналітики ISW вважають, що припинення вогню не заважає Росії відновити свою наступальну кампанію з метою знищення української державності, і Росія використає будь-яке припинення вогню для підготовки до майбутніх наступальних операцій в межах України.

Вторгнення Росії в Крим, Донецьку та Луганську області в 2014 році порушило її численні міжнародні зобов’язання щодо поваги до суверенітету і територіальної цілісності України, зокрема визнання її як незалежної держави в 1991 році і Будапештський меморандум 1994 року, в якому Росія конкретно взяла на себе зобов’язання не підривати суверенітет і територіальну цілісність України.

Читайте також: Путін боїться успіху Саміту миру, тому посилає фальшиві сигнали про готовність припинити війну - Кулеба

ISW наголошує, що немає жодних підстав вважати, що Кремль поважатиме будь-яку нову угоду, що зобов'язує Росію не порушувати суверенітет і територіальну цілісність України. Припинення вогню надало б Росії можливість відновити деградовані сили, відволікти людські ресурси на широкомасштабну експансію і реформи замість того, щоб вести бойові дії в Україні, і дозволило б Росії продовжити мобілізацію своєї оборонно-промислової бази без обмежень, пов'язаних з нагальними оперативними потребами в Україні.

Також аналітики Інституту вважають, що Росія могла б використати припинення вогню для підготовки сил, більш придатних для проведення майбутньої серії наступальних операцій з метою зміни режиму, демілітаризації і завоювання України. Припинення вогню, безумовно, надало б Україні власні можливості для вирішення питань формування Збройних сил і розвитку оборонної промисловості, але Кремль, можливо, небезпідставно очікує, що заморожений фронт зробить підтримку України менш нагальною і важливою для Заходу і дозволить Росії випередити Україну в підготовці до відновлення бойових дій, йдеться у звіті.

Як пише ISW, російські джерела, які заявили про інтерес Путіна до переговорів, висвітлювали територіальні поступки як частину припинення вогню, але мало торкалися ширших стратегічних цілей війни проти України, а постійний акцент на визнанні окупованої української території російською не свідчить про те, що Росія відмовиться від цих цілей. Аналітики Інституту вважають, що припинення вогню, яке б передбачало передачу нині окупованої території, конкретизувало б ідею про те, що територіальна цілісність України є предметом переговорів, і стало б прецедентом, до якого Кремль, безсумнівно, повернеться, щоб домогтися подальших територіальних поступок і поставити під сумнів ідею української державності в цілому.

Також зазначається, що Росія зараз готується до можливості війни з НАТО, і Кремль, ймовірно, розглядатиме будь-що, окрім капітуляції України, як екзистенційну загрозу для здатності Росії вести таку війну.

Читайте також: Путін не просто хоче зірвати Саміт миру, він ще й боїться того, що може дати Саміт - Зеленський

«Перемога (РФ – ред.) в Україні не лише усунула б загрозу України як потенційного супротивника під час можливої війни з НАТО, але й забезпечила б Росію додатковими ресурсами та людьми, необхідними для широкомасштабної конфронтації з Альянсом», - йдеться у звіті.

Незалежно від того, як перемога Росії розділить Україну, Кремль отримає доступ до мільйонів людей, яких вона зможе примусити до військової служби, а також до більшої частини ресурсів і промислового потенціалу України.

Тому Путін і Кремль, ймовірно, розглядають перемогу в Україні як передумову для ведення війни з НАТО, а будь-яке припинення вогню або врегулювання шляхом переговорів, що не передбачає повної капітуляції України, — як тимчасову паузу в їхніх зусиллях зі знищення незалежної української держави.

Як повідомляв Укрінформ, агентство Reuters із посиланням на джерела написало напередодні, що Путін готовий заморозити війну проти України, якщо домовленості про припинення вогню фіксуватимуть поточну лінію фронту.

Глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що метою анонімних заяв російських джерел про нібито готовність керівника Кремля Володимира Путіна заморозити війну на нинішній лінії зіткнення є прагнення зірвати ініційований Україною Саміт миру у Швейцарії, успіху якого в Кремлі дуже бояться.

Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-