Україна поінформувала Організацію із заборони хімзброї про системні порушення Росії

Україна поінформувала Організацію із заборони хімзброї про системні порушення Росії

Укрінформ
Міністерство закордонних справ України поінформувало Організацію із заборони хімічної зброї про системні порушення Росії та використання боєприпасів, споряджених токсичними хімічними речовинами, проти українських військовослужбовців.

Про це йдеться у повідомленні МЗС України за підсумками онлайн-зустрічі заступника міністра Андрія Сибіги та генерального директора ОЗХЗ Фернандо Аріаса, передає Укрінформ.

Зазначається, що гендиректору ОЗХЗ доведено інформацію щодо системних порушень Російською Федерацією Конвенції про заборону хімічної зброї. Перший заступник міністра закордонних справ України звернув особливу увагу на застосування державою-агресором спеціальних боєприпасів, споряджених токсичними хімічними речовинами, проти військовослужбовців Сил оборони України.

Відзначено, що компетентні органи України вживають всіх необхідних заходів, зокрема в рамках досудових розслідувань у кримінальних провадженнях, з метою притягнення винних осіб РФ до відповідальності.

Сибіга поінформував Аріаса про ратифікацію Верховною Радою Додаткової угоди між Україною та Технічним секретаріатом ОЗХЗ про привілеї та імунітети для візитів технічної допомоги. Зауважується, що угода відкриває можливості для організації візитів технічної допомоги ОЗХЗ в Україну.

Читайте також: ОЗХЗ назвала «недостатньо обґрунтованими» дані про можливе застосування хімзброї в Україні

Співрозмовники обговорили поточний стан та перспективи зміцнення імплементації Україною Конвенції про заборону хімічної зброї, в тому числі шляхом удосконалення законодавства України у сфері хімічної безпеки.

Учасники діалогу констатували, що Україна є надійним і відповідальним членом ОЗХЗ, має успішний досвід членства у Виконавчій раді ОЗХЗ та готова докладати зусиль задля відстоювання цілей та принципів Конвенції про заборону хімічної зброї, в т.ч. під час членства нашої держави у Виконавчій раді ОЗХЗ на 2024-2026 роки.

Окрема увага в ході зустрічі була приділена обговоренню питань щодо посилення інституційних спроможностей України з метою забезпечення відповідного реагування на загрози хімічного характеру.

За підсумками зустрічі сторони домовились про продовження активної співпраці для встановлення всіх фактів порушення Конвенції про заборону хімічної зброї та застосування такої зброї в Україні.

Як повідомляв Укрінформ, 2 травня США оголосили про нові санкції проти Росії за порушення глобальної заборони на хімічну зброю через застосування проти українських солдатів хлорпікрину.

Стратком ЗСУ зазначав, що найчастіше окупанти використовують гранати типу К-51, РГР, РГ-В. Усі вони містять небезпечну хімречовину CS, заборонену пунктом 5 статті 1 Конвенції про хімічну зброю.

Водночас Організація із заборони хімічної зброї заявила, що наявна у розпорядженні організації інформація про можливе застосування отруйних речовин в Україні є недостатньо обґрунтованою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-