МАГАТЕ проведе завтра спеціальне засідання щодо ЗАЕС

МАГАТЕ проведе завтра спеціальне засідання щодо ЗАЕС

Укрінформ
Рада керуючих Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) проведе у четвер з ініціативи України позачергове засідання для розгляду ситуації з безпекою окупованої Росією Запорізької атомної електростанції.

Про це власному кореспонденту Укрінформу повідомили у Постійному представництві України при міжнародних організаціях у Відні.

"У четвер, 11 квітня, відбудеться позачергове засідання Ради керуючих МАГАТЕ за ініціативи України з метою обговорення ситуації з фізичною та ядерною безпекою на окупованій Росією Запорізькій АЕС", – повідомили у представництві.

За словами співрозмовника, головне питання до обговорення – атаки безпілотників, що відбулися 7 та 9 квітня на території ЗАЕС.

Інформація про засідання Ради керуючих у четвер міститься також на сайті МАГАТЕ. Водночас там не повідомляється тема засідання. Зазначається лише, що з проханням його скликати виступили окремо Україна, а також Росія. Зустріч буде закритою для преси.

Як повідомлялося, МАГАТЕ поінформувало, що в неділю, 7 квітня, на окупованій Запорізькій АЕС та поблизу неї впали три безпілотники, які уразили обладнання для спостереження та зв'язку на даху реактора 6-го енергоблока та військовий автомобіль.

Читайте також: Енергоатом: Фейки про нібито атаки українськими дронами на ЗАЕС є спробою РФ приховати власні наміри

Присутні на станції експерти МАГАТЕ не виявили жодних структурних пошкоджень систем, конструкцій і компонентів, важливих для ядерної безпеки.

Представник ГУР МОУ Андрій Юсов заявив, що Україна не причетна до жодних збройних провокацій на окупованій ЗАЕС, а імітаційні удари РФ по території станції є постійною практикою окупантів.

У МЗС України заявили, що єдиним джерелом загроз для ЗАЕС були і залишаються протиправні й злочинні дії російських загарбників. У відомстві наголосили, що ЗАЕС має бути повернута під контроль її законного власника, України, а Росія має понести відповідальність за всі скоєні злочини.

Читайте також: У Харкові викрили інженерів, які допомагали підключити Запорізьку АЕС до Росатома

Високий представник ЄС Жозеп Боррель після дронової атаки на Запорізьку атомну електростанцію заявив, що війська РФ повинні залишити територію ЗАЕС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-