У Харкові викрили інженерів, які допомагали підключити Запорізьку АЕС до Росатома

У Харкові викрили інженерів, які допомагали підключити Запорізьку АЕС до Росатома

Фото
Укрінформ
Служба безпеки України в результаті багатоетапної спецоперації затримала в Харкові групу інженерів-проєктувальників, які виконували завдання для російської підсанкційної корпорації «Росатом».

Як передає Укрінформ, про це повідомила СБУ.

Затриманими є шестеро колишніх посадовців проєктних інститутів України.

Встановлено, що на замовлення російської корпорації фігуранти розробляли науково-дослідну та проєктну документацію для модернізації атомних електростанцій РФ, зокрема Курської, Ростовської, Нововоронезької й Балаковської.

Представники Росатома планували також залучити своїх поплічників до виконання високотехнологічних робіт на тимчасово захопленій частині півдня України. Там фігуранти мали допомогти повністю інтегрувати Запорізьку АЕС до енергетичної системи Російської Федерації.

СБУ завчасно викрила ворожих пособників, задокументувала їхні злочинні дії та затримала на етапі підготовки проєктної документації, яку зловмисники мали передати росіянам. Таким чином спецслужба зірвала спроби Росатома отримати доступ до стратегічно важливих українських технологій.

Головним фігурантом провадження є керівник проєктної організації у Харкові. Контакт із загарбниками він налагодив через свого родича – власника російської компанії, яка виконує підряди Росатома. Зв'язок вони підтримували через популярний месенджер й електронну пошту.

До злочинної діяльності посадовець залучив ще п’ятьох місцевих науковців у галузі атомної енергетики.

Фігуранти виконували замовлення російських загарбників, перебуваючи при цьому в умовах постійних ракетно-дронових ударів ворога по Харкову.

За співпрацю зловмисники одержували з Росії винагороду у вигляді криптовалюти. Кошти надходили на криптогаманці підставних осіб, які потім обготівковували отримані суми й передавали їх проєктантам.

Під час обшуків за місцями роботи та фактичного проживання фігурантів правоохоронці вилучили документи, комп’ютери й мобільні телефони, які ті використовували для співпраці з РФ.

Усім шістьом затриманим оголошена підозра за ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України – пособництво державі-агресору.

Підозрюваним загрожує позбавлення волі терміном до 12 років.

Читайте також: На ЗАЕС вибухнув дрон - МАГАТЕ

Як повідомляв Укрінформ, у Києві СБУ затримала бізнесмена, який постачав до Росії будівельні матеріали для зведення укріплених районів на тимчасово захоплених територіях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-