Росія систематично використовує хімічну зброю для атак на ЗСУ - The Telegraph

Росія систематично використовує хімічну зброю для атак на ЗСУ - The Telegraph

Укрінформ
Російські війська систематично використовують незаконну хімічну зброю для атак на українських військових.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у розслідуванні видання The Telegraph.

Українські військові розповіли, що зазнають регулярних атак із невеликих безпілотників, з яких російські війська скидають сльозогінний газ та інші хімічні речовини.

Використання газу, відомого як CS (2-Хлоробензальмалононітрил, ще відомий як газ «Сирень»), під час війни заборонено відповідно до Конвенції про заборону хімічної зброї, йдеться у матеріалі.

Ігор, командир української розвідувальної групи, що дислокується поблизу Часового Яру на Донеччині, сказав, що через велику кількість українських військових росіянам важко атакувати їх позиції зі звичайної артилерії або безпілотників.

«Майже на кожну позицію на нашій ділянці фронту скидали по одній-дві газові гранати на день. Єдиний спосіб для них успішно нас атакувати був газ», – зазначив Ігор.

За його словами, російська армія використовує хімічну зброю, щоб викликати паніку в бійців ЗСУ та змусити їх вийти із укріплень, що дає можливість для подальшого ураження звичайною зброєю.

Інший військовий, старший лейтенант Слава, підрозділ якого дислокується поблизу Лимана Донецької області, теж розповів, що деякі українські підрозділи в його районі зазнають «майже щоденних» газових атак.

Одну із російських газових гранат CS надала виданню для перевірки американська військова медикиня та кваліфікована медсестра Ребека Мачіоровскі, котра служить в ЗСУ. Мачіоровскі регулярно викликають для надання медичної допомоги українським військовим у трьох бригадах, з якими вона працює у Донецькій області, після, за її словами, систематичних атак із застосуванням хімічної зброї.

Читайте також: Від початку року Росія 346 разів застосувала хімічну зброю проти українських військових - посол

«Мої хлопці знайшли її (гранату – ред.) під час обстрілу, тому що ніхто не вірив, що їх атакують із застосуванням хімічної зброї», – зазначила медикиня.

Експерт із хімічної зброї та колишній керівник лабораторії Організації із заборони хімічної зброї (OPCW) Марк-Майкл Блюм підтвердив, що знайдений боєприпас був газовою гранатою К-51, яка зазвичай наповнена сльозогінним газом.

Як повідомлялося, за даними Командування Сил підтримки Збройних сил України, станом на 13 січня Росія здійснила в Україні 626 хімічних атак.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-