Російські хакери намагалися вразити військові системи зв’язку Міноборони - СБУ

Російські хакери намагалися вразити військові системи зв’язку Міноборони - СБУ

Ексклюзив
Укрінформ
Російські хакери, які працюють у штаті спецслужб, намагалися заразити шкідливим програмним забезпеченням військові системи зв’язку «Кропива», «Дельта», «Гризельда» і «Графіт» Збройних Сил і Міністерства оборони України.

Про це розповів в інтерв’ю Укрінформу начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк.

За його словами, фахівці департаменту провели кібероборонну операцію за стандартами НАТО, під час якої вичистили присутність російських хакерів з військових систем зв’язку «Кропива», «Дельта», «Гризельда», «Графіт». Завдяки цьому було припинено отримання ворогом важливої розвідінформації.

Вітюк уточнив, що лише у системі «Кропива» близько 1700 пристроїв могли бути заражені шкідливим програмним забезпеченням хакерського угруповання SandWorm, яке входить до структури ГРУ ГШ РФ.

Читайте також: Кібератака на Київстар: у справі оголосять підозри хакерам SandWorm і посадовцям ГРУ

«Угруповання хакерів працювало на території Донецької області, щоб мати потрібні доступи. Коли когось із наших захисників брали у полон, то забирали в них телефони чи планшети зі встановленими «Кропивою» і «Дельтою», вивчали як працюють ці системи і надалі розробляли під них шкідливе програмне забезпечення, щоб проникнути до листувань і документів.

Також у одного ШПЗ була спеціальна мета - отримати конфігурації зі Старлінків. Таким чином вони могли знати точні дані про кількість підʼєднаних до них пристроїв, з’ясувати розташування штабів, орієнтовну кількість осіб у певному місці, а тоді коригувати туди артилерійські чи ракетні удари», - розповів Вітюк.

За словами начальника Департаменту кібербезпеки СБУ, наразі Збройні сили України та Міністерство оборони є пріоритетом у кіберзахисті. Співробітники департаменту на постійній основі працюють у військових частинах, штабах, їздять на передову, перевіряють пристрої на предмет несанкціонованих втручань, спроби яких не припиняються.

Читайте також: Начальник Департаменту кібербезпеки СБУ розкрив структуру хакерських угрупувань РФ

Нагадаємо, після початку повномасштабного вторгнення російські хакери здійснюють по 4,5 тис. кібератак щороку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-