Американські експерти пропонують передати Україні південнокорейські 105-мм снаряди - ЗМІ

Американські експерти пропонують передати Україні південнокорейські 105-мм снаряди - ЗМІ

Укрінформ
Американські експерти вважають, що в умовах критичної нестачі в України артилерійських снарядів Сполучені Штати могли б звернутись до Південної Кореї з пропозицією передати боєприпаси калібру 105 мм, від яких Сеул поступово відмовляється.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє корейське видання Yonhap.

Фахівці авторитетного вашингтонського Центру стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS) Марк Канчіан та Кріс Парк, аналізуючи ситуацію з ринками озброєнь, зазначили, що Південна Корея наразі переводить свою артилерію із 105-мм на потужніші платформи калібру 155 мм і не зможе передавати 155-мм снаряди через зростаючі загрози з боку КНДР. 

Водночас, за їх підрахунками на основі публічних повідомлень, Південна Корея може мати близько 3,4 мільйона 105-мм артснарядів, сумісних із усіма 105-мм гаубицями, якими володіє Україна (британські L119 та американські М101 – ред.). 

Експерти також переконані, що передача 105-мм снарядів не зашкодить бойовій готовності південнокорейської армії, оскільки наразі на її озброєнні артилерія цього калібру становить менше 30% і триває перехід на 155-мм самохідні гаубиці вітчизняного виробництва K9 Thunder.

На думку аналітиків CSIS, пропозиція США передати більшу частину запасів корейських 105-мм снарядів із подальшою заміною їх 155-мм боєприпасами, які зараз виробляються, може сподобатися Південній Кореї.

Читайте також: Південна Корея за $250 мільйонів планує створити нову ракету ППО великої дальності

Вони нагадали, що минулого року Вашингтон співпрацював із Сеулом, аби відправити в Україну понад 300 тисяч 155-мм снарядів, отримуючи від Південної Кореї боєприпаси з умовою, що США є їх кінцевим споживачем. Це дозволило Сеулу надати Україні непряму підтримку зброєю, не порушуючи формально свого принципу нелетальної допомоги. 

«Щоб озброїти Україну в умовах скорочення її запасів артснарядів та інерції Конгресу, адміністрації США може знадобитися повторно скористатися південнокорейськими запасами боєприпасів,», – цитує експертів Yonhap. 

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський заявив, що за підсумками чергового засідання у форматі «Рамштайн» анонсовано нові оборонні пакети для України.

Фото: US Department of Defense

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-